Tjekkisk øl
Det
tjekkiske øl er verdensberømt – og bestemt ikke uden grund! Samtidig er
tjekkerne det folk i verden, som drikker mest øl – 156 liter pr.
indbygger, ung som gammel! Man kan få øl overalt i Prag, selv på
morgenmads restauranter. Det smager fantastisk og er billigt!
HUSK:
alle, som rejser til Prag kan have glæde af vore mange
ture og udflugter i Prag på dansk
til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport
fra/til lufthavnen. Tjek siden
www.prag-udflugter.dk - det vil du ikke fortryde!
Tjekkerne har drukket øl
i umindelige tider. Hemmeligheden bag tjekkisk øl er, at jordbunden og
de klimatiske forhold er ideelle til dyrkning af humle, og der findes
optegnelser, som viser, at der har været dyrket humle i Bøhmen siden 859
– og de første vidnesbyrd om eksport er fra 903.
Bøhmisk humle var så højt skattet, at kong Vaclav beordrede dødsstraf
til enhver, som eksporterede stiklinger fra planten.
De
første optegnelser om brygning af øl i de tjekkiske provinser findes i
Vysehrad kirken og er fra 1088. I dette dokument udsendte den første
tjekkiske konge, Vratislav II, et dekret om, at hans ejendomme skulle
betale humle-tiende til kirken. U Fleku mikrobryggeriet i Prag startede
i 1499 og har brygget lige siden.
Det første tjekkiske bryggeri blev bygget i Cerhenice i 1118. I de tider
var det kun tjekkiske borgere, som måtte brygge øl – og kun til eget
forbrug – og derfor havde de fleste borgere et mikrobryggeri derhjemme.
Det varede dog ikke længe, før nogle af disse borgere sluttede sig
sammen og stiftede et kooperativt central-bryggeri, hvorfra de kunne
tage de færdige ingredienser med hjem og færdiggøre processen dér. I det
13. århundrede lykkedes det kong Vaclav at overtale paven til at
tilbagetrække et forbud mod at brygge øl, hvilket måske forklarer, at
han kaldes „Den Gode Kong Vaclav“. Derfra skulle der ikke meget til, før
bryggerierne kunne begynde også at faldbyde produkterne til den brede
befolkning, og derefter tog den tjekkiske øl-industri fart.
Men var det så allerede da, at den tjekkiske øl-industri blev så
fantastisk?
Nej! Dette tidlige øl var ikke noget særligt, men de feudale herremænd
opdagede, at de kunne holde deres undersåtter nede, hvis der bare var
rigeligt med øl – uanset kvaliteten. Og 30-års krigen, som ødelagde det
meste af Nordeuropa, ødelagde også den tjekkiske øl-industri. På et
tidspunkt blev øl også brugt til at bestikke svenskerne til at undlade
at plyndre Kutna Hora.
Efter den tid måtte bryggerierne underlægge sig Kejseren i Wien, som til
gengæld fremmede sagen. Han sendte endog en tjekkisk brygmester til
Mexico for at lære mexicanerne at brygge øl.
Men først i det 19. århundrede tog den positive udvikling for alvor
fart, da selvstændigheden helt generelt fremmede den nationale
„vækkelse“ af stolthed over alt, der var tjekkisk: sproget, kulturen,
kunsten – og altså også øllet!
Under
kommunist-styret var øl billigt – og det var lovligt. Dette var med til
at gøre øldrikning til den vel nok mest populære hobby blandt tjekkiske
mænd. Men desværre skete der det samme for kommunisterne som med så
mange andre industrigrene: de forsømte at investere og udvikle
bryggerierne. De nøjedes bare med at producere så meget som muligt.
Men efter fløjlsrevolutionen i 1989 er investeringerne kommet i gang, og
industrien blomstrer nu for alvor igen. Det har dog – sammen med en
stigning i den kontrollerede pris for øl i 1991 – ikke været med til at
gøre øllet billigere.
I Prag skal man nu regne med at betale mellem 20 og 80 Czk. for ½ liter
øl, svarende til mellem 6 og 25 danske kroner. Til gengæld er kvaliteten
i top!
Udenfor Prag og i resten af landet er priserne lavere. Faktisk har
bryggerierne en så smal profitmargin på hjemmemarkedet, at de helst skal
hale en større fortjeneste hjem fra eksportmarkederne. Og det går rigtig
godt, for tjekkisk øl kan i dag opnå toppriser på de internationale
markeder, hvor man fuldt ud anerkender den fremragende kvalitet.
Derfor er det nogenlunde dyrt at drikke tjekkisk øl udenfor Tjekkiet –
og derfor må man jo så slå til, mens man er på „gerningsstedet“.
Øl kan måles i grader efter en metode opfundet af professor Balling i
det 17. århundrede. Grad-tallet giver tit anledning til en del
forvirring, da det ofte forveksles med alkoholprocenten, hvilket det
absolut ikke må. Tallet, som ofte angives ved hjælp af et % -tegn, for
nu at gøre forvirringen total, fortæller, hvor meget malt, der er
anvendt. Det kaldes også nogle gange for „indbrygningsprocenten“. Det
angiver altså ikke alkoholindholdet, men alligevel kan der godt være
sammenhæng, da en forøget mængde af malt også åbner mulighed for en
større mængde alkohol i det færdige øl. De mest almindelige er 10 %
(„desitka“) og 12 % („dvanactka“), men der findes øl mellem 6-19 %.
Tjekkisk øl indeholder normalt ikke store mængder alkohol, men ligger
som regel mellem 3,5 og 5 % i alkoholstyrke.
Højeste indbrygningsprocent har mærket Pernstein fra Pardubice.
Det
meste øl er af pilsner typen (lyst/gyldent i farven) og er brygget på
vand, malt (byg), gær og håndplukket humle. Tjekkerne foretrækker øllet
serveret ved kældertemperatur og med et smukt og cremet lag skum ovenpå.
Når man bestiller en fadøl siger man enten „male pivo“ (0,3 liter) eller
bare „pivo“ (0,5 liter)
Det bedst kendte ølmærke er den originale pilsner, Pilsner Urquell, som
brygges i byen Plzen og eksporteres til hele verden. Mange tjekker
sætter også pris på en anden stor øl fra Plzen, nemlig Gambrinus, men
også Bernard fra det østlige Bøhmen kan være med, og den har vundet en
pris som årets bedste tjekkiske øl.
Mest udbredte øl til eksport er Budvar, som også kaldes Budweiser. Den
må endelig ikke forveksles med den amerikanske Budweiser – der er meget
stor forskel! Den brygges i Ceske Budejovice i det sydlige Bøhmen og er
en meget delikat øl med en god balance mellem de forskellige
smagsindtryk.
Men man bør bestemt ikke overse Prags største ølmærke, Staropramen, som
fås i forskellige varianter – foruden de lyse pilsner typer er man
begyndt at brygge en Staropramen Dark, som minder om den danske Carls
Dark – bare bedre!
Og
også nogle af de lidt nyere mærker er et bekendtskab værd. F.eks.
Velvet, som også brygges i Prag. Den er mørk gylden og meget blød –
nogle kalder den en „dameøl“. Den plaskes op i nogle særlige glas, så
alt øllet er skum. Men foran øjnene på én forvandles skummet så til
dejligt øl, dog stadig med et pænt lag „fast“ og lækkert skum. Er
normalt lidt dyrere end andre øl, men absolut værd at prøve. Findes på
dåse – her skal man have et stort glas parat, for det hele SKAL hældes
op på én gang, da der sidder en særlig kulsyrepatron i bunden af dåsen.
Den mest udbredte porter/stout hedder Kelt. Den er meget mørk i farven,
men mildere end f.eks. de fleste danske portere. Den serveres på samme
måde som Velvet og er lige så cremet og lækker.
Prøv i øvrigt meget gerne nogle af de store bryggeriers mindre udbredte
specialøl, som dog af og til er ret stærke. Fra Budvar drejer det sig om
Bud Super Strong (7,6 %) og den mørke Budvar tmavy lezak (4,7 %), som
indtil videre ikke fås udenfor Tjekkiet. Staropramen byder på Granat
(4,8 %) og den tidligere omtalte Staropramen Dark (cerne) (4,4 %). Fra
Starobrno kan man lede efter den gyldne Starobrno Cerveny Drak (6,0 %)
eller den mørke Starobrno Black Drak (5,5 %)
Det er naturligvis en smagssag, hvilken type øl man bedst kan lide: den
lyse type („svetle“) med en fin smag af humle, eller den milde mørke
(„tmave“ eller „cerne“), som også kan efterlade en tone af f.eks.
lakrids i eftersmagen? Man skal i hvert fald ikke lade sig afskrække af
de mørke typer og tro, at de er beske eller stærke i smagen. Tværtimod
er de ofte meget milde og en smule sødlige, naturligvis helt afhængigt
af mærket. En af de lidt søde varianter er Velkopopovicky kozel, og mere
dyb i smagen er f.eks. Krusovices mørke øl.
I
Prag er der dukket nogle mikrobryggerier op i tiden efter 1989 –
naturligvis foruden det oprindelige U Fleku. Her følger en omtale af
tre, som alle ligger i Nove Město:
U Fleku, Kremencova 8 er en ren turistfælde, og bestemt ikke et sted,
der kalder på et langt besøg. Men man skal altså se det!
Prisniveauet er forholdsvis højt, men kvaliteten følger ikke med, når
det drejer sig om maden. Bryggeriet startede i 1499 og brygger kulsort,
men meget mildt og velsmagende øl på stedet. Det koster czk 60,- pr. 0,4
liter, hvilket er mere end det dobbelte af andre steder. Tjenerne går
ustandselig rundt og forsøger at få kunderne til at aftage den tjekkiske
nationaldrik Becherovka - de glemmer bare at sige, at det koster czk. 79
pr. glas, hvilket er uhørt. For at sige nej tak er man nødt til at være
meget bestemt! Man bør desuden tælle sin regning efter, inden man
betaler, men skal huske at tage højde for de 10 % drikkepenge, de selv
lægger oveni. Alligevel bør man opleve stedet, det dejlige øl og de
smukke gamle lokaler, hvor der er plads til 1200 personer og hvor der om
aftenen er levende umba-umba musik på harmonika eller et par blæsere.
Meget folkeligt! Det kan ikke anbefales at spise der – maden er ikke ret
god.
Jeg
vil derimod gerne anbefale et andet mikrobryggeri, Novomestsky Pivovar
(bryggeriet i den nye by), Vodičkova 20. Prisniveauet er lidt under
middel, dvs. ca. 70 kr. pr person, hvis man undgår de allerdyreste
retter. Her bærer atmosfæren bestemt ikke præg af, at man skal snyde
gæsterne. Øllet, der brygger her, er enten lyst eller mørkt, håndbrygget
og ufiltreret - altså en ganske lille smule uklart. Det har en fyldig og
god smag, og begge varianter er gode, selv om jeg foretrækker den mørke,
der er mild og har en let eftersmag af engelsk lakrids. Man kan købe en
tønde med 50 liter med hjem til czk 1000,- + pant.
Spisekortet er udmærket, der er både billige og dyre ting at vælge
imellem. Blandt de billige kan anbefales deres gullasch med øl-sauce og
2 slags knödel. Læg i øvrigt mærke til, at stedet nærmest er en labyrint
af lokaler, hvis man fortsætter med at gå ind, når man ankommer.
Endelig vil jeg meget varmt anbefale „Pivovarsky Dum“, Jecná/Lípová 15:
De serverer traditionel tjekkisk mad (veltilberedt), og mange af
retterne kan bestilles i en standard- og en luksus-udgave (forskellen er
mængden af kød). De brygger 7-8 slags øl på stedet, bl.a. med kaffe og
med kirsebær. Personligt foretrækker jeg også her den mørke, men man kan
bestille små smagsprøver til czk. 10,- pr. stk. Værd at prøve. Hvis der
er plads, vil jeg foreslå, at man sætter sig i afdelingen til venstre
for indgangen – der er akustikken bedst for ørerne.
Læs kapitlet om
shopping i Prag - der finder du tips til, hvor de nemmest
kan købe øllet med hjem.
|
|
Tjekkisk øl hører til verdens bedste. Læs
alt om historien, de forskellige øltyper, bryggerierne og få tips til
besøg på nogle af mikrobryggerierne.
Hvis du vil opleve det tjekkiske øl, hvorfor så ikke lade
Prag Eksperten
hjælpe med tilrettelæggelsen af din rejse? Vi kan sørge for
indkvartering, parkering og alt det andet, du har brug for - og til
absolut rimelige priser.
|