Prag Eksperten - din individuelle rejsepartner   Prag Eksperten /ved Laus Sørensen
Rumunska 8
120 00 Praha 2
Tjekkiet
tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst)
00420 776 819 223 (tjekkisk mobil)
laus@prag-eksperten.dk
Find Prag Eksperten på facebook
Besøg os på Facebook

Kontakt

Booking

Hvordan

Lejligheder

Pris eksempler

Prags smukke slot troner over Moldau floden

Hent GRATIS appen

Prag Eksperten

med  praktisk info, seværdigheder, ture, restaurant-forslag og selvfølgelig meget mere

Prag Ekspertens app på Google Play

Prag Ekspertens app i iTunes App Store

Højdepunkter

Shopping i Prag

 

Indledning

 

Resultatet af en uges powershoppingDet er vel i virkeligheden langt de fleste mennesker, som forbinder storbyferie med shopping? I Prag bliver man ikke skuffet!

 

HUSK: alle, som rejser til Prag kan have glæde af vore mange ture og udflugter i Prag på dansk til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport fra/til lufthavnen. Tjek siden www.prag-udflugter.dk - det vil du ikke fortryde!

 

To faktorer kan spille ind, når man vurderer, hvad og hvordan man vil shoppe:

  • Hvad kan man få? Er der et godt udvalg? Kan man få varer, som er mere spændende, end man er vant til?

  • Hvad er billigt? Hvad kan det "betale sig" at købe?

Svaret på de to områder er ikke altid det samme, og her er Prag naturligvis ingen undtagelse. Det er ikke sikkert, de mest spændende varer er billige. Og det er heller ikke sikkert, de billigste varer er spændende.

Guiden vil forsøge at give brede svar, og forhåbentlig i nogle tilfælde kombinere ovenstående krav.

 

Hvad kan man få?

Parizska gaden er den mest eksklusive i PragHvis prisen spiller en mindre rolle, er man måske mest interesseret i, hvad man kan få? Svaret er: Stort set alt!

De store internationale mærkevarer har naturligvis også egne butikker i Prag. Det vil blive for omfattende at komme med en lang liste over navne og adresser - men de vigtigste hovedstrøg for gode mærkevarer er:

  • Gaden Pařížská, som er det absolut mest eksklusive i byen. Samtidig er det en smuk gade, så en spadseretur dér kan under alle omstændigheder anbefales. Gaden løber fra Staroměstske Naměsti ned mod floden, gennem den jødiske bydel Josefov.

  • Gaden Na Příkopě, som støder op mod Václavské Naměsti. Bl.a. i shoppingcentret Myslbek. For enden af gaden, ved Namesti Republiky, finder man Prags mest moderne indkøbscenter, Paladium, med ca. 200 butikker, restauranter og barer.

  • Indkøbscentret Novy Smichov i Prag 5Gaden Václavské Naměsti har også et stort udvalg af gode butikker, bl.a. mange guldbutikker, men de er klemt lidt inde mellem souvenirboder, hoteller, kasinoer og fastfood restauranter, så man skal se sig lidt ekstra for. Den britiske stormagasinkæde Marks & Spencer har flyttet sin tjekkiske filial her til gaden.

Endelig kan det betale sig at lægge vejen forbi et af de store shoppingcentre lidt væk fra centrum, hvis man skulle få en dag med dårligt vejr. Især kan anbefales Palác Flóra, Vinohradská 149, Praha 3 - Žižkov  og Novy Smichov, Plzeňská 8, Praha 5 - Smíchov . Begge steder er enorme og har åbent næsten altid - også om søndagen! En anden mulighed er outlet centret Fashion Arena, Průmyslová, Praha 10 - Štěrboholy. Her ligger outlet butikkerne side om side og priserne er 30-70 % lavere end normalt.

 

Hvad kan det "betale sig" at købe?

 

Fra udstillingen Cow ParadeHelt generelt er det selvfølgelig sådan, at internationale mærkevarer koster det, de nu engang koster - det skal producenterne nok sørge for. Om der så kan være små forskelle i danske og tjekkiske priser, skal jeg ikke udelukke. Og visse varer, f.eks. sodavand, er i hvert fald meget billigere i Tjekkiet.

Hvis man derimod køber tjekkiske varer, så er det en helt anden sag. Og i mange tilfælde findes der tjekkiske mærker, som er både spændende og i en god kvalitet. Hvorvidt man så synes, det er kikset eller cool at have mærkevarer, som adskiller sig fra det, alle andre går i, må være op til den enkelte.

Den dygtige shopper kan naturligvis altid spotte et godt tilbud indenfor alle varegrupper, og der er sikkert et godt køb at hente indenfor varegrupper, som ikke er nævnt nedenfor - f.eks. parfume og anden kosmetik.

Men følgende varer kan anbefales for den prisbevidste:

 

Butikskæden Kenvelo finder du overaltTøj - f.eks. fra den tjekkiske butikskæde "Kenvelo". Butikkerne ligger spredt med særdeles rund hånd over hele byen (alene i Prag er der 13), og de kan godt minde i stil og indretning om Hennes og Mauritz - men udvalget er nok lidt bredere, dvs. de har både tøj, som er lidt "pænere" og tøj, som er vildere.

De unge vil også have stor glæde af at lægge vejen forbi en butik fra kæden "Newyorker", som man bl.a. finder på Na Příkopě 1, lige for enden af Václavské Náměstí .

De "voksne" kan naturligvis finde butikker over hele byen. Prøv f.eks. stormagasinet Tesco i Narodni

 

Sko: Kan man lide at shoppe sko, er der også noget at hente, idet det internationalt udbredte skomærke Bata er tjekkisk. Firmaet blev grundlagt i 1894 i byen Zlin af Tomas Bata og var et familiefirma, som også involverede grundlæggerens bror og søster. Fabrikken fik hurtigt stor betydning for hele lokalområdet og blev bl.a. kendt for sin meget imødekommende personalepolitik, som var enestående for sin tid. I mellemkrigstiden ekspanderede firmaet til at dække det meste af Europa, og det var derfor muligt at fortsætte produktionen og fastholde kvalitetsniveauet, da moderfirmaet blev nationaliseret under kommunismen. I 1992 vendte firmaet tilbage til Tjekkiet, nu under ledelse af Thomas G. Bata, barnebarn af grundlæggeren.
Batas største butik med sko - paradis for en shopperBata har en 6 etager stor skobutik på Václavské nám. 6 – i enden modsat museet. Butikken sælger også tasker, kufferter, lædervarer mm. Pas på – de tager imod Visa og har søndagsåbent!

 

Krystalvarer: Prag vrimler med krystalforretninger, da netop fremstillingen af krystal i mange år har været en tjekkisk specialitet. Det er naturligvis en smagssag, om man kan lide produkterne. Butikkerne udstiller som regel især de noget overpyntede slebne varianter. Men går man indenfor, finder man også et stort udvalg i mere enkle dessiner, f.eks. vinglas, smukke kander og karafler. De juleglade vil desuden kunne finde et stort udvalg i unikke juleting - også om sommeren!
 Prøv f.eks. den store forretning, Celetná Crystal, som ligger på Celetná 15, tæt på Staroměstske Náměstí . Her er der god og imødekommende service, og udvalget spænder fra det meget dyre og stærkt udsmykkede til det helt enkle.

 

Smykker: Det er især guldsmykker, som man kan købe med fordel i Prag. Da disse jo under alle omstændigheder koster mange penge, vil det være fornuftigt at have sat sig godt ind i priser og kvaliteter hjemmefra. Tjekkiet er i øvrigt især kendt for den røde sten, Granat, som findes i undergrunden flere steder.

Har man imidlertid gjort forarbejdet, kan man møde en venlig og kyndig betjening samt se et endog meget stort udvalg i bl.a. disse butikker: Ceský Granát, Celetná 4, Praha 1 (tlf.: +420 224-228-281) og Halada,  Na Příkopě 16, 110 00 Praha 1 (tlf.: +420 224 221 304)

 

 

Manufaktura sælger bl.a. trævarerTrævarer, f.eks. legetøj: Der er gode traditioner for trævarer og trælegetøj i Tjekkiet, og der findes butikker, som har specialiseret sig i disse ting. Hos Ceska Lidova Remesla, Melantrichova 17, Stare Město, finder man håndlavede ting af træ, keramik, strå, tekstiler og andre materialer. Beruška, Vodičkova 30 (PasហLucerna), sælger trælegetøj, hvoraf meget kan bevæge sig. Hras, Jungmannova 8, har især specialiseret sig i puslespil og grublerier. Manufaktura har flere butikker i Prag, bl.a. Řetězová 10 og Mostecká 17, Prague 1 (Mala Strana). Her kan man købe træting (både legetøj, køkkenting og indretningsgenstande), natursæber og kosmetik samt forskellige håndlavede gaveartikler.

 

Bøger - især pegebøger til børn, og flotte billedbøger (fotobøger)

Det er jo nok de færreste, der har glæde af at købe bøger på tjekkisk. Men læg alligevel vejen forbi et par af de store boghandler, for der er stadigvæk god mulighed for at gøre et fund. F.eks. er der er flot og stort udvalg af børnebøger, også for de absolutte begyndere, som kan have glæde af en pegebog.

Er man glad for smukke billeder, er der gode chancer for at finde en flot foto- eller kunstbog. Og endelig er der et stort udvalg af engelsksprogede paperbacks, som man måske især kan have glæde af, hvis man ikke lige i forvejen bor i en by, hvor den lokale boghandel har et godt udvalg.

Prøv f.eks. at besøge én af de store boglader på Václavské Náměstí .

 

Det kan fint betale sigf at købe cd'er med klassisk musikCD'er med klassisk musik indspillet i Tjekkiet.

Man kan naturligvis få alle slags musik i forretningerne - ikke kun klassisk musik. Men den internationale pop- og rockmusik koster stort set det samme i Prag herhjemme. Derimod kan det betale sig at kigge nærmere på de mange fornemme tjekkiske indspilninger af klassisk musik. Dette har været en tradition i mange år, også længe før muren faldt, og det tjekkiske plademærke Supraphon er internationalt anerkendt for deres gode indspilninger. Og så kan man jo godt mene, at en god souvenir fra Prag kunne være en cd med musik af Antonin Dvořák eller Bedrich Smetanas store værk Ma Vlast (Mit Fædreland).

Det store, internationale udvalg finder man i Bontonland Megastore, Václavské nám. 1, Praha 1, og en specialist i klassisk musik er f.eks. Classical, Pařižska 16, Praha 1. Men der ligger musikforretninger spredt over hele byen!

 

Øl

Selve øllet behandles i et andet kapitel her i guiden. Men er man nu faldet for den gode kvalitet, vil man måske fristes til at tage noget med hjem. Man skal ikke regne med, at det koster lige så lidt som danske discountmærker, og priserne kan såmænd heller ikke konkurrere med Mutter Poetsch ved grænsen. Til gengæld er kvaliteten jo så meget bedre! Og sammenlignet med priserne for udenlandske specialøl i Danmark, ja så er det meget billigt at købe sit tjekkiske øl på "gerningsstedet!

Hvis man gerne vil have øllet med hjem på dåse på grund af vægt og plads, skal man ikke regne med at den lokale købmand har hele "rammer" stående. Det kan betale sig at spørge, men det er ikke sikkert, de kan hjælpe.

Man kan købe Staropramen øl direkte fra bryggeriets udsalgEr man i bil er det derimod en god ide at lægge vejen forbi bydelen Smichov, når man er på vej hjem. Så ved man jo også, hvor meget plads man har til overs.

I det store indkøbscenter Novy Smichov, Plzeňská 8, Praha 5 - Smíchov, ligger der et såkaldt "Hypermarked", Tesco som har et stort udvalg af øl - også i hele rammer. Indkøbscentret har en stor, gratis parkeringskælder, hvor man kan køre sin indkøbsvogn helt hen til bagagerummet!

Og får man ikke fyldt bilen her, kan man lægge vejen forbi Prags bryggeri, Staropramen, også i Smichov. I en gård ved bryggeriet har de et stort øludsalg, hvor alle de gode produkter kan købes i store portioner - og til rigtig gode priser! Kør mod syd ad gaden Svornosti og hold øje med skiætene på venstre side, hvor man kører ind i en gård. Der er gode parkeringsforhold.

Holder man mere af Pilsner Urquell, kan man købe stort ind i en Cash & Carry butik, Mezi Uvozy 2000, 193 00 Praha 9 - Hor. Pocernice

 

Spiritus

Priserne på spiritus ligger under dansk niveau. Men da også de danske priser efterhånden er kommet ned, kan det måske bedst betale sig at købe lokale mærker, hvis man vil føle, at man har sparet penge.

Indkøbene kan foregår næsten hvor som helst i de store supermarkeder. Igen kan anbefales Tescos supermarked på Narodni eller hypermarkedet i indkøbscentret Novy Smichov, Plzeňská 8, Praha 5 - Smíchov

Vodka er selvsagt et godt bud. De internationale mærker er ikke specielt billige, men tjekkiske, polske og russiske vodkaer er konkurrencedygtige. Det er naturligvis en smagssag, hvad man foretrækker - men østeuropæisk vodka er mere "ægte" efter min mening. Vil man ofre lidt ekstra kan man købe en flaske af mærket Dvořák. Den ikke alene smager godt - den er også hældt på en meget smuk flaske. En polsk vodkaspecialitet, som man ofte også kan finde i Prag, hedder Zubrowka. Den indeholder et strå fra en mark, hvor der græsser bøfler. Strået tilfører vodkaen både en smule ekstra smag og en smule farve. Prøv den til silden i stedet for en snaps!

Becherovka er en særlig tjekkisk specialitetEr man til gin, kan det betale sig at købe et par flasker af det tjekkiske mærke Dynybyl, som er helt på højde med de danske "suparmarkedsmærker".

Endelig skal nævnes nogle lokale specialiteter:

Becherovka, som er en krydret likør - nærmest en mellemting mellem en bitter og en likør. Nok mest domineret af kanel. Becherovka deler som regel folk i to lejre, nemlig elskere og hadere. Prøv den på en bar, før du kaster dig ud i det store indkøb - måske du har fundet dig en ny favorit!

Borovička er egentlig en slovakisk specialitet, men fås også over hele Tjekkiet. Det er en brændevin lavet på enebær, og selv om lugten kan minde lidt om gin, er smagen langt mere gennemtrængende. En stor oplevelse, mener mange. Jelinek er det førende mærke.

Slivovice er blommebrændevin, som laves i hele det østlige Europa og på Balkan. Mange steder laver man den stadig selv, men det skal turisten nok ikke regne med at falde over. I stedet må man ty til et af de store mærker, og også her er Jelinek førende.

Absint er egentlig ikke en tjekkisk specialitet. Men man kan få det i Tjekkiet, i modsætning til i Danmark, hvor det er vanskeligt at skaffe. Absint er meget stærkt - som regel omkring 60-70% - og det er omgærdet med en del mystik, da det i perioder har været forbudt, bl.a. fordi man angiveligt skulle kunne blive blind eller miste forstanden af at drikke det. Absint kan med sin smag og duft af anis godt minde lidt om f.eks. Pernod, og det kan f.eks. drikkes med vand og is. Hvis man ikke skal køre bil, kan man forsøge sig med en særlig variant af drinken B52: I et shotglas hældes først 1/3 Baileys, dernæst forsigtigt (over bagsiden af en teske) 1/3 Kahlua og endelig fyldes den sidste 1/3 med Absint. Sæt ild til og server med sugerør - skål!

 

Tobaksvarer er stadig billigere end i DanmarkCigaretter og tobaksvarer

På cigaretter og tobaksvarer er der nogle penge at spare i forhold til danske priser. Der er mange mærker at vælge imellem, og de internationale, som f.eks. Prince og Marlboro er dyrest. De lokale mærker er udmærkede og billigere. Prøv f.eks. Red & White eller Petra.

Skal man købe mange cigaretter på én gang (dvs. mere end 1 karton) kan det knibe i mange forretninger. Her kan det anbefales at tage ud på  det store marked Pražské Tržnice, som blandt danskere somregel kaldes Det Gule Marked. Ikke fordi der er forskel på prisen, men fordi de simpelthen har nok!

 

Udsalg!

 

Sleva betyder udsalgOrdet "Udsalg" klinger sødt i ørerne på en powershopper. På tjekkisk hedder det "Sleva". Og i Prag er der bestemt gode muligheder for at gøre et udsalgskup i månederne januar/februar og juli, hvor de store udsalg normalt løber af stabelen. Og her gælder det naturligvis, at man kan gøre et godt køb både med lokale og med internationale varer.

Har man nerver til at vente til slutningen af udsalget, skal man ikke blive overrasket over rabatter på mellem 50% og 70% på de varer, der er tilbage. Der plejer at være udsalg i den danske vinterferie.

 

Markeder

 

Det største marked finder man i bydelen Holesovice: Pražské Tržnice. Mange kalder det for "Det Gule Marked". Adressen er Bubenské nábř. 306, Praha 7. Man kan tage metroen til Vltavská og gå det sidste stykke (venstre om, langs sporvognsskinnerne), eller man kan køre med sporvognene 1, 14 eller 24.

Havelska markedet i centrum af PragDet er et stort netværk af kiosker og udendørs boder, som sælger et uendeligt antal af vareartikler. Der findes også butikker på størrelse med varehuse, hvor der sælges møbler og hardware. Priserne er lavere end i butikkerne i centrum, hvis man ser sig for. Når man kommer ind på markedet er det delt i to: til venstre ligger fødevare-boder mm. Her handler tjekkerne. Til højre er der tøj og andet nonfood. Her er der mange turister - men også tjekker. Man kan sagtens prutte om prisen! Det er klogt at beslutte sig for en max-pris, inden man starter med at prutte; ellers bliver man bare revet med af stemningen. Bemærk, at langt det meste mærkevaretøj er kopier! Et fint sted at finde en utraditionel gave. Det kan være en god idé at vente et par dage med at tage ud på markedet, så man har en fornemmelse af prisniveauet i det hele taget. For det hjælper jo ikke meget at "prutte" en vare fra Czk. 600 til 300, hvis den samme vare kun koster Czk. 200 inde i byen...

På markedet er der masser af små, hyggelige fast food spisesteder, så man kan passende nappe frokosten her i en pause i shoppingen. Da netop dette marked er så populært blandt danske gæster i Prag, har jeg skrevet en længere artikel om det på en af mine andre hjemmesider: Det Gule Marked i Prag

 

I centrum finder man Havelske Trziste i gaden Havelska (ved bunden af Vaclavske Namesti), hvor man kan købe souvenirs, samt frugt og grønt. Et hyggeligt lille marked, hvor kvaliteten på frugt og grønt bestemt er i orden - og hvor man kan finde en flot gave at tage med hjem.

 

Byens allerstørste marked ligger i bydel Libus i Prag 4 - man kommer derud med metro og bus. Det har omkring 3.000 handlende, fortrinsvis vietnamesere og kaldes af den grund også Prags lille Hanoi. Det officielle navn er Sapa, og nogle kalder det for "Det Sorte Marked" - jeg ved ikke hvorfor. Det er her, varerne til de andre markeder købes engros, så der er virkelig mulighed for at gøre en ekstra god handel. Man kan læse mere om markedet på min hjemmeside Prag Udflugter.

 

Toldregler:

 

Når du rejser til Danmark fra et EU-land (gældende fra den 4. september 2009)

Det må du have med

Når du rejser til Danmark fra et andet EU-land, kan du tage varer med til dig selv uden at betale afgift.

At varerne er til dig selv betyder, at det kun er dig, medlemmer af din husstand eller dine gæster, der bruger varerne. Sælger du varerne, eller tager du varer med for andre, er varerne ikke til dig selv, og så skal du betale afgift af dem.


Tobaksvarer, spiritus, vin og øl til eget brug Danmark følger EU´s vejledende mængder for, hvad der er til eget brug, når det gælder cigaretter, spiritus, vin og øl. De vejledende mængder er:

Cigaretter 800 stk
Cigarer 200 stk.
Cerutter og cigarillos 400 stk.
Røgtobak 1 kg
Spiritus (over 22 pct. alkohol) 10 liter
Hedvin (på eller under 22 pct. alkohol, fx portvin, sherry og madeira) 20 liter
Bordvin (fx rød-, hvid- og rosévin, heraf højst 60 liter mousserende vin, som fx champagne) 90 liter
Øl 110 literHvis du har benzin, diesel og fyringsolie med

Du kan tage mineralolie, som fx benzin, diesel og fyringsolie, med til privat forbrug uden at betale afgift, hvis du opbevarer det i dit køretøjs brændstoftank eller i en reservedunk.

Hvis du har større pengebeløb med

Du skal give ToldSkat besked, hvis du rejser til eller fra Danmark med et pengebeløb e.l. til en værdi af mere end 10.000 euro. Det svarer til ca. 75.000 kr. Hvis du gerne vil medbringe større pengebeløb e.l., kan du få en særlig angivelsesblanket hos Skat.

Du skal være fyldt 16 år

Du skal være fyldt 16 år for at kunne indføre tobaksvarer, spiritus, hedvin eller bordvin.

Hvis du vil indføre særlige varer

Der gælder særlige regler for:

levende dyr
narkotika og varer der kan bruges til at producere narkotika
lægemidler til mennesker og dyr (du kan tage lægemidler med til eget brug for en kortere periode)
våben og sprængstoffer
fyrværkeri.

Nogle af varerne må du ikke tage med pga. sundhedsmæssige, sikkerhedsmæssige eller andre årsager. Andre varer kan du få en særlig tilladelse til at tage med. Hos Skat kan du få at vide, om der gælder særlige regler for de varer, du gerne vil have med, og om du eventuelt skal søge om en særlig tilladelse.

 

Få tips og tricks til shopping i Prag. Hvad kan det betale sig at købe? Hvad kan man få? Hvor ligger markederne? Hvad må man have med hjem?

En power shopper har brug for god plads - det får du i Prag Ekspertens rummelige ferielejligheder. Og så sparer du samtidig penge på indkvarteringen, hvilket jo er et ekstra plus!

 
Copyright (C) 2017 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes

Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet

billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag - bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag
Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag