Restauranter i Prag - gode spisesteder
For
mange mennesker er det at gå ud at spise en stor del af glæden ved at
rejse. Prag har et utal af restauranter og spisesteder, men hvordan
finder man de bedste?
Jeg har boet i byen siden 2007, og jeg har besøgt et utal af
restauranter af enhver afskygning. Over årene er kvaliteten af både
maden, anretningen på tallerkenen og betjeningen steget, i hvert fald
sådan helt generelt. Men der findes stadig restauranter, som lukrerer på
den store strøm af turister, og hvor hverken priser, kvalitet eller
service tiltrækker de lokale. Den type restauranter går jeg i en stor
bue udenom.
Vigtig note: få brancher er så omskiftelige som netop
restaurant-branchen, og selv om jeg forsøger at vælge spisesteder til
denne artikel, som jeg håber har en god fremtid for sig, så kan noget
have ændret sig, når du læser den. Jeg linker til alle anbefalingerne –
gør dig selv den tjeneste, at du tjekker linket, før I beslutter jer.
Noget kan have ændret sig, og er det tilfældet, undskylder jeg på
forhånd.
Selv om jeg nævner mange restauranter i artiklen, så kan jeg jo
ikke komme omkring dem alle.
På en privat byrundtur i Prag har I mulighed for at spørge
konkret, og jeg kan tilpasse anbefalingerne til jeres smag og
interesser.
I denne artikel vil jeg fortælle om restauranter, der serverer
original tjekkisk mad. Men jeg vil selvfølgelig også komme ind på de
mange andre typer, som er værd at udforske. Det er en lang artikel, så
derfor får du her en indholdsfortegnelse, så du kan springe til de
forskellige afsnit:
En
stor fordel ved at rejse i Prag er, at prisniveauet er meget lavere, end
vi er vant til fra Danmark. Og når jeg alligevel beskæftiger mig med
priser, så er det ikke fordi, jeg antager, at mine danske gæster ikke
har råd. Men jeg tænker, at de færreste bryder sig om at føle sig taget
ved næsen og havne i en turistfælde. For mig er det et godt tegn, hvis
jeg fornemmer, at en restaurant har lokale gæster. I mine anbefalinger
vil du finde forslag, som ikke ligger i det absolutte centrum. For det
er sjældent der, jeg får de bedste oplevelser. Men selvfølgelig er der
undtagelser, og dem vil jeg nævne nogle stykker af. Men allerhelst vil
jeg lokke dig til at bevæge dig en smule væk fra de steder, hvor
turisterne færdes i hobetal.
Jeg vil også hen imod slutningen af artiklen nævne nogle deciderede
gourmet-restauranter, hvor man primært vil komme for at få en smagemenu
med mange små retter og evt. en tilhørende vinmenu. Sætter man pris på
den slags oplevelser og forkælelse, bør man slå til, mens man er i Prag.
Her får man simpelthen meget mere for pengene.
·
Skiltningen.
Hvis en restaurant foregiver at være en ”original tjekkisk restaurant”
og derfor har en facade, som bekendtgør dette på en lang række sprog, så
er det næppe der, de lokale kommer. ”Original Czech Cuisine”,
”Traditional Czech Restaurant” på engelsk, tysk, russisk, italiensk osv.
er jo overflødig information for tjekker. I det helt centrale Prag har
jeg på en spadseretur taget et tjek på nogle af
disse steder, og generelt var
priserne omkring det dobbelte af, hvad man ville forvente, og de eneste
tjekker i restauranterne var personalet. Som regel kan man indenfor en
afstand af mindre end 100 meter finde en restaurant, som faktisk er
tjekkisk, men har en mindre støjende skiltning.
·
Adressen. I det
helt centrale Prag (Prag 1) og især i den gamle bydel er der ganske
bestemte ruter, hvor turisterne primært går. De steder undgår jeg i
store træk, når jeg leder efter en restaurant. På f. eks. Staroměstské
náměstí (den Gamle Rådhusplads) er der et utal af restauranter, og de
ser indbydende ud. De fleste er rent ud sagt elendige, dyre og dårlige
oplevelser, med en enkelt undtagelse, nemlig den tjekkiske
Restaurant Mincovna,
hvor der er masser af lokale, som kommer for at spise god mad til
rimelige priser med en velskænket Pilsner Urquell til. Faktisk er det
som regel nødvendigt at bestille bord, fordi tjekkerne kommer i god tid
for at få en plads. Nogenlunde det samme gør sig gældende på Václavské
náměstí (Wenzelspladsen), men bevæger man sig ind i de mange arkader,
kan man finde gode, lokale steder.
Hospoda v
Lucerně er mit bedste bud, den ligger inde i
Lucerna passagen.
Den ”værste” gade er muligvis Karlova-gaden, som går fra Karlsbroen til
Den Gamle Rådhusplads. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at tjekker
overhovedet overvejer at kigge på spisestederne her, de haster bare
videre til et bedre sted.
·
Menuen udenfor:
i løbet af kort tid kan man danne sig et overblik over, hvad der er en
rimelig pris. Hvis der er en menu udenfor med priser, kan man tjekke,
før man går ind. Er der en menu uden priser, kan man gå videre.
·
U Fleku. Engang
var dette traditionelle gamle bryghus og værtshus en dejlig oplevelse.
Det var i grunden mest før 1989. Nu er det efter min mening en skændsel
for god restaurantskik. Tjenerne er arrogante, de forsøger at narre
gæsterne til at drikke et utal af shots med en antydning af, at de er
”på huset”. Det er de selvfølgelig ikke, tværtimod er de til dobbelt
pris, men afslår man, får man en behandling, som var man spedalsk.
Priserne på stedet er urimelige, øllet findes meget bedre andre steder,
og maden er ringe. Er du alligevel nysgerrig, fordi utallige naboer og
andre bekendte har fortalt om stedet, så husk at tælle regningen efter.
Der kommer sandsynligvis en del ekstra på, som I ikke har spist og
drukket, og der vil sikkert også være skrevet drikkepenge på, hvilket
ikke er tilladt. Personligt kommer jeg der ikke, om så jeg bliver betalt
for det!
Der er mange, og det er svært at vælge. Nedenstående hører til blandt
de steder, jeg selv holder af at komme.
Mincovna,
Staroměstské nám. 7,
Prag 1. Tjekkisk gastropub i et tidligere møntmageri (deraf navnet
Mincovna). Traditionelle tjekkiske retter og også mere moderne
fortolkninger, mange lokale gæster. Der serveres bl. a. upasteuriseret
Pilsner Urquell. Daglig frokostmenu. Bed om den, hvis du ikke automatisk
får den tilbudt midt på dagen. Bordbestilling anbefales.
Pivnice Štupartská,
Štupartská 9, Prag 1. Ølstue med servering af traditionelle retter.
Mange lokale gæster. Maden er ”gammeldags”, men det kan jo netop være
noget af det, man gerne går efter, når man vil prøve noget traditionelt.
Frokostmenu til lave priser, husk at spørge efter den.
Lod’
Pivovar (”Bryggeribåden”),
Štefánikův most
Dvořákovo nábřeží , Prag 1. Mikrobryggeri på en båd, som man finder
lige ved broen Štefánikův most. Den sejler ingen steder, og hvis det
alligevel føles sådan, så er det pga. det gode øl. Deres sorte øl har
vundet guld blandt 214 deltagere som ”Tjekkiets bedste sorte øl fra et
lille bryggeri”, og personligt finder jeg den fremragende, langt bedre
end den ellers så berømte øl fra U Fleku. Menuen har en del tjekkiske
retter, priserne er helt som de lokale forventer, og både mad og øl er
af høj kvalitet.
U
Kroka, Vratislavova
12, Prag 2.
Tjekkisk restaurant, som kunne have mottoet ”kan vi ikke gøre det
lidt bedre?”, for det synes jeg helt generelt, de gør. Maden er
virkeligt god, betjeningen er venlig og som regel er stedet helt fyldt.
Jeg tager ikke chancen og besøger restauranten uden reservation. På en
almindelig aften kan man opleve, at flere må gå forgæves end det antal,
der faktisk har fået bord. Her kommer mange lokale, men fordi
restauranten får velfortjente gode anmeldelser på Tripadvisor, kommer
der også en del turister. Tag sporvogn 2, 3, 7 eller 17 til Vyton, så er
du der næsten. Eller nyd en spadseretur langs floden mod syd, det er i
sig selv en oplevelse. Det er nemt og enkelt at bestille bord online via
deres hjemmeside.
Ossegg
Praha,
Římská
45,
Prag 2. Lige ved den skønne plads Náměstí Míru, der jo har gode
forbindelser med både metro og sporvogne, finder man dette forholdsvis
nye mikrobryggeri, som meget hurtigt er blevet en favorit blandt de
lokale. Her brygges virkeligt gode øl til priser, man som dansker knapt
kan forstå, og maden laves fra bunden af gode og ærlige råvarer. Tag et
kig ned i kælderen og fald i svime over det smukke bryggeriudstyr.
Book den private tur
4 mikrobryggerier og 1 middag for dig selv og din
gruppe. Så tager jeg jer med på 4 af byens bedste bryggerier, hvor I vil
høre i detaljer om, hvad der er soecielt ved det tjekkiske øl, vi vil
smage en masse af dem og slutte af med en god middag. Det er en hyggelig
dag med masser af gode samtaler!
Gode italienske restauranter i Prag hører ofte til i den lidt dyrere
ende. Der findes pizzeriaer overalt, men jeg vil undlade at nævne de,
der mest ligner hinanden.
Pasta Fresca,
Celetná 11, Prag 1.
Som navnet antyder, er restauranten især fokuseret på pasta, men de
serverer selvfølgelig også fisk, fjerkræ, oksekød, kalv og svin. Det er
ikke et sted med fokus på vegetarretter. Restauranten er en del af
Ambiente gruppen, som
gennem årene har udviklet sig til at være en garant for god kvalitet i
Prag. Sjældent helt billigt, men man kan forvente, at kvaliteten følger
med priserne, og for en dansker vil også Pasta Fresca være helt
overkommelig prismæssigt.
La
Bottega Linka,
Havlíčkova 13,
Prag 1. Som det var tilfældet med Pasta Fresca, så er La Bottega
Linka også medlem af en større ”familie” af restauranter i Prag, og
”Familiefaren” her er italieneren Riccardo Lucke, der har opnået nærmest
heltestatus i Prag. Hans første restaurant var
Aromi, som bestemt er et
besøg værd. Vil man have den ultimative forkælelse på en italiensk
restaurant, er Aromi stedet! Den er en gourmet-restaurant med priser,
der matcher, men set med danske øjne ganske rimelige. Der er en del
restauranter i
La Collezione-gruppen, som har ”La Bottega” i navnet, og det er jo
en smagssag, hvilken af dem, man foretrækker. Jeg kunne sådan set også
have nævnt en af de andre, men Linka er blevet den, jeg synes bedst om.
Alle Bottega-restauranterne har diske med italienske delikatesser, og
jeg er ret vild med et udvalg af skinke, pølse, oste, oliven og så
videre som forret. Kan man lide tapas, minder det jo lidt om det. Det er
velegnet til at dele. Man kan selv vælge eller bede tjeneren om at
sammensætte et udvalg. Bottega Linka har en særlig grill, så kan man
lide steaks eller fisk, er det et godt, omend ikke helt billigt, valg.
Vinkortet er omfattende.
Sempre
Pagana, Spálená 16,
Prag 1. Denne hyggelige kælderrestaurant har en helt speciel stemning,
hvor man som gæst føler sig som noget særligt. Den drives af
Pagana-familien fra Italien, og som regel er det en af sønnerne, Santo
Pagana, der tager sig af gæsterne på sin egen meget personlige måde. De
er blandt andet kendte for en flamberet pastaret med masser af Parmesan,
selvfølgelig den gode kvalitet, Parmigiano Reggiano, som køres hen til
bordet – et halvt ”hjul” af parmesan. Det er noget af et show, og
bestiller man det ikke selv, kan man såmænd nok få showet med alligevel,
når et af de andre borde beslutter sig for at smage. Helt personligt og
subjektivt synes jeg, retten er mere show end smag, men det beslutter
man jo selv. Bordbestilling absolut nødvendig.
Grosseto Pizzeria Ristorante,
Francouzská 2, Prag
2. Ved Náměstí Míru finder man denne italienske restaurant med pizza,
pasta og andre gode retter. Den er særdeles populær blandt de lokale, og
det er helt nødvendigt at bestille bord, men det kan nemt klares online
via deres hjemmeside. Pizzaerne bages i stenovn og er af den romerske
type, det vil sige med en ret tynd bund og en smal kant, hvilket falder
i mange menneskers smag. Hører man til dem, der kan finde på at skære
skorpen fra på en pizza, så skal man jo gå efter de romerske. Der er
mange lækre pastaretter på kortet. Bag restauranten ligger deres skønne
gårdhave, som er et trækplaster i sig selv i den del af året, hvor man
helst vil sidde ude. Grosseto er billigere end de italienske
restauranter, jeg har nævnt ovenfor, og den er måske også bedre til en
familie med forskellige ønsker til maden.
Da
Antonio Pizzeria Napoletana, 2 adresser:
Dittrichova 25, Prag 2
og Milada Horákové 9,
Prag 7. Pizzaen siges jo at stamme fra Napoli, og mine italienske
venner er generelt enige om, at en ”rigtig” pizza skal være neapolitansk
stil, dvs. med en forholdsvis bred skorpe, som helst bør have nogle lidt
svedne steder, og som i øvrigt dufter himmelsk, når den frisk og rygende
varm forlader ovnen og placeres foran mig på bordet. Det er min
foretrukne pizza-type, og de senere år er der dukket restauranter op i
Prag, der specialiserer sig i netop disse pizzaer. Det er ikke de
billigste, men overkommelige. Antonio er en legendarisk italiensk
pizzaiolo, og han anses for at være en af de bedste i Prag.
Der er et par steak-restauranter i Prag, som får gode anmeldelser og
ofte anbefales, men efter min smag er de for dyre. Du skal være
velkommen til selv at prøve efter, jeg er sikker på, du vil få en god
steak. Jeg har ikke prøvet dem. Den dyreste er
George Prime
Steak. Deres billigste bøf er en New York Strip til 300 danske
kroner uden tilbehør. Knapt så dyr er
La Casa Argentina, hvor
du kan få billigste bøf fra 220 danske kroner + tilbehør. En del
anmeldere synes ikke, den er prisen værd. Men som nævnt, jeg har ikke
prøvet.
Beefhouse Praha,
Mlynářská 3, Prag 1:
Kødet tilberedes på trækulsgrill, og det smages. Der er mange
forskellige steaks at vælge imellem, og selvfølgelig også andre retter.
Personligt har jeg kun fået møre og smagfulde udgaver på stedet, så jeg
tør godt anbefale restauranten, også til de, der virkelig sætter pris på
en god bøf.
Bila
Krava, Rubesova 10,
Prag 2: Navnet betyder ”Den Hvide Ko”. Denne restaurant kan næsten minde
om en hyggelig fransk bistro i sin indretning. De specialiserer sig i
Charolais kødkvæg fra Tjekkiet, og det er kvæg, som har haft et godt liv
og er blevet skånsomt slagtet, før det efter 1-2 måneders modning
serveres i restauranten. Vinkortet bærer især præg af, at man er glade
for Pinot Noir druen, men andre typer serveres også. Virkelig god
kvalitet, men har du en person med, som ikke spiser oksekød eller kød i
det hele taget, så er det ikke det rigtige valg. Vil du til gengæld
invitere mig på en steak med vin, så er jeg klar!
Stejkárna
Holešovice,
Veletržní 5, Prag 7:
Kender man Prag, vil man vide, at Prag 7 ikke er specielt langt ude, og
turen til Stejkárna er nem med sporvogn eller metro (det ligger meget
tæt på det sted, hvor ”Det Gule Marked” oprindeligt var – og tusindvis
af danskere har i årenes løb besøgt dette marked, så det er ikke så
svært…). Her flokkes de lokale om bøffer af især sydamerikansk Aberdeen
Angus kødkvæg. En Ball tip steak kan fås for under 100 danske kroner,
men det bliver den ikke dårlig af. Man kan for de fleste bøffers
vedkommende vælge mellem 220 og 320 gram, og der kan også bestilles
kylling, and og svin. Vinkortet er ikke ruinerende, og i det hele taget
er ”value for money” noget, der karakteriserer restauranten. Derfor bør
du også bestille bord, det kan klares online via hjemmesiden.
Brasileiro,
2 adresser: Na Příkopě
22, Prag 1 og U
Radnice 13, Prag 1. De to placeringer har menu og koncept tilfælles,
men rummene er meget forskellige. Den første er forholdsvis moderne og
luftig, den anden er i gamle hvælvede kælderrum med atmosfære, men
mindre luftig. Det er en temperamentssag, hvad man foretrækker. Det er
ikke steak-restauranter, men i stedet er de specialiseret i brasiliansk
Churrasco, som er mad tilberedt på spyd over grill. Der er også en
lækker buffet med salater og kolde delikatesser. Det er
”spis-hvad-du-orker”, og tjenerne kommer i en lind strøm til bordet og
tilbyder friskgrillet mad, indtil man tigger om nåde. Kvaliteten er høj,
og er man dygtig til at spise, er det god værdi for pengene. Den
sparsommelige kan komme på hverdage og få en lavere pris, hvis man bare
giver op og går før klokken 18. Det er noget af en fest at spise der,
men – og det er et væsentligt men – der er ikke meget ro ved bordet pga.
den ustandselige strøm af tjenere, der tilbyder mad. Derfor egner det
sig til nogle grupper og ikke til andre. Vil man gerne sidde og hygge
sig med lange samtaler, give sig god tid og koncentrere sig om maden og
hinanden, så er det ikke et godt valg. Bordbestilling er absolut
nødvendig og kan klares online via hjemmesiden.
Da jeg flyttede til byen i 2007, var det næsten umuligt for en
vegetar at få et indbydende måltid i Prag. En salat, bevares, og var man
heldig havde de husket at undlade bacon. Eller en af de tjekkiske
nationalretter, friturestegt ost, som i øvrigt sammen med pommes frites
og tartarsauce stadig er universalmidlet mod tømmermænd. Udviklingen er
gået hurtigt, tingene har ændret sig og i dag er Prag faktisk på verdens
Top 10 blandt hovedstæder, når det drejer sig om vegetariske/veganske
restauranter i forhold til indbyggertallet.
Varedeklaration: jeg er ikke
vegetar og har ikke erfaring med restauranterne. Jeg følger meget med i,
hvad der drøftes om mad her i byen, så det er på den baggrund, jeg har
valgt anbefalingerne. Jeg vil ikke komme med beskrivelser af dem, for
det ville ikke være ærligt. Men tjek deres hjemmesider.
Countrylife,
Melantrichova 15, Prag 1
Estrella,
Opatovická 17, Prag 1
Maitrea,
Týnská ulička 6,
Prag 1
Lehká hlava,
Boršov 2, Prag 1
Radost FX,
Bělehradská 120,
Prag 2
Denne gruppe vil samle nogle af de gode restauranter med indisk,
thailandsk, vietnamesisk, kinesisk og anden asiatisk mad.
"K"
- The Two Brothers Indian Restaurant,
Petrská 12, Prag 1.
Restauranten tilhører to brødre fra et område I Indien, som
oprindeligt var et kongedømme med et meget indviklet navn, der begyndte
med bogstavet “K”. Deraf navnet. Da de overtog lokalerne brugte de 18
måneder på at istandsætte og indrette med indiske antikviteter, og det
var ikke forgæves. Personligt synes jeg, det er den smukkeste restaurant
i byen, men det ville jo alt sammen være ligegyldigt, hvis ikke også
maden var i top. Og det er den. Det er de bedste indiske retter, jeg har
spist noget sted, og tillige er betjeningen særdeles venlig. Det er ikke
en konkurrence for restauranten at tilberede maden så stærkt som muligt,
og man kan simpelthen vælge styrke på en skala fra 1-10. De er gode til
at ramme. En 7’er er meget stærk, selv for mig, der elsker chili, så man
skal ikke skamme sig over at vælge en 3’er, hvis man gerne vil kunne
slappe af, mens man spiser. En god ting ved indiske restauranter (og
mange asiatiske restauranter i det hele taget) er, at maden egner sig
fint til at dele. Hvis I er nogle stykker, så bestil noget ris, nogle
naan brød og så forskellige for- og hovedretter, som I alle kan smage.
De kommer i separate skåle, og man får en tallerken hver, som man kan
smide sine smagsprøver over på. Jeg synes, restauranten er fantastisk!
Siam
Orchid, Na Poříčí 21,
Prag 1. Thailandsk restaurant. Når du finder adressen, så skal du
alligevel kigge grundigt blandt alle skiltene, finde ud af at gå ind i
bygningen, gå op på første sal og passere en massagesalon – og så kommer
du til den ydmygt udseende restaurant, som mest af alt minder mig om et
spisested i en sidegade i Bangkok eller Chiang Mai. Der er ikke
fornemme, dyre møbler og avancerede moderne gimmicks, men der står en
Thailandsk kvinde bag baren og selvfølgelig også en thailandsk kok i
køkkenet, og det er hele denne atmosfære som gør, at det er min
foretrukne Thai-restaurant i Prag. På spisekortet kan man se, hvor
krydrede retterne er, og
det er værd at lægge mærke til, for i modsætning til de fleste
thai-restauranter i Prag, så er styrken autentisk. Man kan selvfølgelig
forklare, hvordan man kan lide det, og der er også retter uden chili
eller andet farligt stads. Efter min mening er Siam Orchid den mest
autentiske thailandske restaurant i Prag.
NOI
- the art of taste,
Újezd 19, Prag 1. Thailandsk restaurant med moderne og
smagfuld indretning og en hip lounge-atmosfære, som mange vil finde
lækker og indbydende. Af og til er der oven i købet en dj, som diskret
står og mixer lounge-musikken, der i øvrigt ikke er for høj efter min
mening. Det er slet, slet ikke diskoteksvolumen. I godt vejr kan man
sidde i gårdhaven. Spisekortet er omfattende, og de tilpasser krydringen
til lokal smag, medmindre man insisterer (og jeg
mener insisterer) på, at den
skal være mere som i Thailand. Er man 2, kan man bestille en smagemenu
med nogle forretter, hovedretter og en dessert. Det er virkelig god
værdi for pengene (i skrivende stund omkring 280 kroner for 2 personer),
og tager en på en rejse gennem thailandske specialiteter. Som på alle
andre af mine asiatiske forslag er det også her hyggeligt at bestille
nogle retter til deling, hvis man er en gruppe.
Yori
Restaurant,
Masarykovo nábřezi 12, Prag 1. Asiatisk restaurant – og hvad er så
det, kan man spørge sig selv? Det er faktisk ret almindeligt i Prag, at
en restaurant ikke lægger sig helt fast på et bestemt nationalt køkken,
men i stedet kalder sig ”asiatisk restaurant”. De er sjældent ringe, men
de er også sjældent ret fantastiske, for det bliver lidt som om, de
hverken er rigtigt gode eller dårlige til noget af det, de vil strække
sig over. Der er heldigvis undtagelser, og Yori er en af dem. Du kan få
retter fra Vietnam, Thailand og en smule koreansk, og alt det, jeg har
smagt, har været virkelig lækkert og autentisk. Retterne er lette, der
er friske grøntsager i dem, og både vegetarer og veganere vil kunne have
en god oplevelse sammen med eventuelle kødspisende venner. Priserne er
lave, og de gange, jeg har været der, har teamet af unge tjenere være
søde, venlige og hjælpsomme. Faktisk så meget, at jeg syntes, det blev
en del af oplevelsen. Men den slags afhænger jo meget af, hvem der
aktuelt er ansat, så jeg udsteder ikke løfter.
Macao
& Wok, Truhlářská 3,
Prag 1. Kinesisk restaurant – eller det tætteste man for tiden kommer på
en kinesisk restaurant i det centrale Prag. Der har været nogle, som var
mere autentiske, men de klarede sig desværre ikke, så hønsefødder og
syltede griseører må man gå forgæves efter. Macao & Wok har et godt
udvalg, og deres priser er fair. Det vil være min foretrukne ”kineser”
for tiden, langt bedre end de kinesiske restauranter, jeg har prøvet i
Danmark, og også her kan man få retter, som ikke falder så tungt – og
igen vil det være oplagt at bestille mad ”til bordet”, så man kan smage
noget forskelligt. Vegetarer og veganere kan spise med!
Pho
Vietnam Tuan & Lan,
Anglická 15
Prag 2 og Slavíkova
1 Prag 2. Den største ikke-europæiske indvandrergruppe
I Tjekkiet er vietnamesere – det er der nogle historiske grunde til, som
rækker tilbage til Vietnamkrigen. I mange år åbnede vietnamesere oftest
en slags kinesiske restauranter, som hverken var autentiske eller
specielle, men altid billige. De var/er heller ikke ringe, så det er en
udmærket måde at finde sig et godt og billigt måltid. Men i de senere år
er interessen for vietnamesernes egne specialiteter vokset, og det var
Tuan & Lan, som gik i spidsen for denne nye ”bevægelses” folkelige
udbredelse. Derfor er det også fair, at det er deres restauranter, som
fremhæves her. Kan du lide frisklavet mad med gode råvarer, en let
fornemmelse i maven og overkommelige priser, så besøg en af deres to
restauranter. Vietnamesisk mad er som regel ikke specielt præget af
chili, men smagene er friske og nærmest sprøde.
Engawa BBQ and sushi,
Petrské Náměstí 5,
Prag 1. Prags førende madanmelder, der kalder sig Czech Please, og som
jeg kender personligt og derfor stoler på, har meget mere forstand på
sushi, end jeg har. Han har mange gange fremhævet Engawa som den absolut
bedste sushirestaurant i Prag, og det har han uden tvivl ret i. Hvis man
vil spise sushi, fordi man er begejstret for det, bør man efter min
mening gå udenom de mange restauranter, der serverer lidt af hvert,
herunder sushi. Det er f.
eks. tilfældet i næsten alle de billige ”kinesiske bistroer” eller
”asiatiske bistroer” i byen. Kvaliteten er ganske enkelt ikke god nok.
Det samme gælder de fleste udgaver af ”running sushi”, hvor man sætter
sig ved et transportbånd, der i en uendelighed sender små tallerkener
forbi ens bord. Jo, man kan få masser at spise, men kvantitet er ikke
nødvendigvis det, man bør gå efter ved noget, der egentlig kræver så
meget ekspertise som sushi. Prøv i stedet Engawa!
Denne kategori er på ingen måde tænkt som skammekrogen i artiklen –
tværtimod finder du her nogle af de steder, jeg holder allermest af, men
som bare ikke passer ind i de andre kategorier.
Bad
Jeff’s Barbeque,
Americká 32,
Prag 2. Amerikaneren Jeff Cohen har boet I Prag I mange år, og
han var en af de kokke, som var med til at bringe den ellers så simple
burger nogle niveauer op, så det er blevet noget, man I madglade kredse
diskuterer og skændes om på same måde som fodboldfans drøfter
yndlingsklubber. Jeff har arbejdet i mange restauranter her i landet, og
i 2014 åbnede han så sin egen, der fokuserer på amerikansk barbeque.
Burgeren er selvsagt en favorit, men restaurantens spareribs er ganske
enkelt de bedste, jeg har smagt – noget sted overhovedet. Overvej en
smagemenu (hvis I er minimum 2 personer), som giver mulighed for at
komme lidt omkring i spisekortet. Der er i øvrigt gode cocktails på
stedet, som jeg ikke kun holder af på grund af maden. Også stemningen er
for mig en del af oplevelsen, og jeg forsøger at styre mig, for ikke at
komme rendende for ofte.
The
Eatery,
U Uranie 18,
Prag 7. Ejeren af The Eatery hedder Pavel Býček, og han var I en
årrække chefkok på restaurant Alcron, som dengang havde en
Michelinstjerne. Men på et tidspunkt ville han gerne videre, og selv om
køkkenchefen, Roman Paulus, forblev på Alcron, mistede de året efter
deres Michelinstjerne. Jeg kan jo ikke sige med sikkerhed, at det var
grunden, og Alcron laver stadig god mad. Men Pavel Býček åbnede i stedet
The Eatery, som serverer mad af meget høj klasse, men i lidt større
portioner, så det passer til de flestes appetit med en 3-retters menu.
Der anvendes råvarer af høj kvalitet, men ofte nogle utraditionelle og
ikke specielt eksklusive produkter, der til gengæld får deres eget liv i
hænderne på en mester. Hvis man synes, nogle af retterne er for ”sære”,
kan man gå udenom og vælge noget mere traditionelt. Prisniveauet, mens
dette skrives, er i omegnen af 2-300 danske kroner for 3 retter.
Restauranten har i øvrigt et helt utroligt vinkort, hvor man kan vælge
flasker i intervallet 100-17.000 danske kroner. Sidstnævnte er en
Château Petrus. Generelt gælder det for vinkortet, at fortjenesten pr.
flaske ikke er nær så høj, som det normalt er tilfældet på restauranter,
så man får virkelig noget ekstra for pengene, hvis man beslutter sig for
at spendere en halvtredser mere, end man først havde tænkt sig.
Personligt anser jeg The Eatery som en af de mest spændende nye
restauranter i Prag i de seneste år, og jeg synes, kvaliteten af maden
langt overstiger det, man skal betale for den. Men den er ikke for alle
– hvis man anser sig selv for at være kræsen, vil man måske blive en
smule forskrækket over spisekortet. Er man derimod nysgerrig, når det
gælder mad, så er det bare med at komme afsted!
Hvis du sætter pris på en restaurantoplevelse udover det sædvanlige
og godt vil betale for det, så er det oplagt at besøge et par af de
eksklusive restauranter i Prag. Her vil retterne nærmest være
kunstværker på tallerkenen, betjeningen udsøgt, og som regel vil der
kunne tilkøbes en vinmenu, hvor restaurantens sommelier har valgt netop
de vine, som vil passe perfekt til hver enkelt ret. Det er sjældent, jeg
har råd til at gå ud og bruge måske 1000 danske kroner på en
spiseoplevelse, men fordi der hver vinter er en restaurantfestival i
Prag, hvor nogle af byens toprestauranter laver en særlig smagemenu til
en overkommelig pris (ca. 200 kroner for 3 retter og 2 glas vin), har
jeg alligevel haft fornøjelsen af at prøve nogle af byens allerbedste
restauranter.
Zlatá
Praha, Pařížská 30,
Prag 1. På øverste etage af Hotel Intercontinental, hvis brutalistiske
arkitektur udvendigt nok ikke falder i alles smag, finder man denne
smukt indrettede restaurant med fantastisk mad og udsøgt betjening.
Udsigten er i øvrigt også ret fantastisk. Jeg har spist der en del gange
under restaurantfestivalen, og desuden et par gange med fuld skrue og en
smagemenu på 5-6 retter med tilhørende vine. Sådan en omgang løber op i
omkring 900 kroner, men er alle pengene værd, hvis man sætter pris på
det. Det ligger meget højt på min liste over ting, jeg vil prioritere,
hvis jeg kan, og restauranten skal have min meget varme anbefaling.
Grand Cru,
Lodecká 4, Prag 1.
Da jeg spiste her under restaurantfestivalen for et par år siden, var
jeg så imponeret, at mine venner nok i en periode var trætte af at høre
om det. Retterne var fantasifuldt sammensatte, men hvert eneste element
på tallerkenen gav en smag og en konsistens, som bidrog til helheden.
Betjeningen var afslappet, men også meget venlig, og ”min” tjener, som
jeg hyggesludrede lidt med, inviterede mig oven i købet til også at se
køkkenet, hvor kokkene med meget stor præcision anrettede godbidderne.
En fantastisk oplevelse. I skrivende stund koster en 5 retters smagemenu
med tilhørende vine i alt kr. 750,-.
Restaurant
Mlýnec,
Novotného lávka 9,
Prag 1. Lige ved Karlsbroen ligger denne rummelige gourmetrestaurant.
Jeg har spist der en del gange under restaurantfestivalen, og den plejer
at være et af højdepunkterne. Den har ganske enkelt aldrig skuffet mig.
Retterne er fantasifulde uden at være ”langt ude”, og serveringen er
venlig. En 6-retters smagemenu med tilhørende vine koster i skrivende
stund i alt kr. 620,-. Men jeg skriver denne artikel, mens turismen i
Prag lider under Coronakrisen, så tjek hellere linket for at se, om
prisen er den samme, når du læser dette.
Prag har desuden 2 restauranter med en Michelinstjerne. Desværre har
jeg ikke spist der, men jeg hører positiv omtale af dem, og især den
første af de to skulle være særdeles spændende og ret fantastisk.
La Degustation Bohême
Bourgeoise,
Haštalská 18, Prag 1. Restauranten har haft en
Michelinstjerne i længst tid. Den er forholdsvis lille, og normalt er
det klogt at booke bord i meget god tid. Der er ikke et a la carte kort,
men normalt to smagemenuer, som fokuserer på tjekkiske traditioner i
moderne og meget raffinerede udgaver.
Field Restaurant,
U Milosrdných 12,
Prag 1. Restauranten fokuserer på at præsentere gode ingredienser
på en moderne og ofte tilsyneladende enkel måde. Forvent overraskende
versioner af retter, du egentlig troede, du kendte.
|
|
Få mine insidertips til gode restauranter
i Prag - indenfor en lang række af typer og køkkener.
Kan du lide øl, mad,
hygge, godt selskab? Book en
Bryggerimiddag med Prag Eksperten og
få en fantastisk aften!
Du skal jo ikke bare
spise godt, men også bo godt. Når du
booker
hotel gennem Prag Eksperten kan du få gode råd om
restauranter og bryggerier præcist i det område, du vælget at bo i.
Information, service og personlig kontakt. Finder du det andre steder?
|