Prag Eksperten - din individuelle rejsepartner Prag Eksperten /ved Laus Sørensen
Rumunska 8
120 00 Praha 2
Tjekkiet
tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst)
+420 776 819 223 (tjekkisk mobil)
laus@prag-eksperten.dk
Find Prag Eksperten på facebook
Besøg os på Facebook

Kontakt

Booking

Hvordan

Lejligheder

Pris eksempler

Prags smukke slot troner over Moldau floden
Læs Mere

Restauranter i Prag - gode spisesteder

For mange mennesker er det at gå ud at spise en stor del af glæden ved at rejse. Prag har et utal af restauranter og spisesteder, men hvordan finder man de bedste?

Jeg har boet i byen siden 2007, og jeg har besøgt et utal af restauranter af enhver afskygning. Over årene er kvaliteten af både maden, anretningen på tallerkenen og betjeningen steget, i hvert fald sådan helt generelt. Men der findes stadig restauranter, som lukrerer på den store strøm af turister, og hvor hverken priser, kvalitet eller service tiltrækker de lokale. Den type restauranter går jeg i en stor bue udenom.

Vigtig note: få brancher er så omskiftelige som netop restaurant-branchen, og selv om jeg forsøger at vælge spisesteder til denne artikel, som jeg håber har en god fremtid for sig, så kan noget have ændret sig, når du læser den. Jeg linker til alle anbefalingerne – gør dig selv den tjeneste, at du tjekker linket, før I beslutter jer. Noget kan have ændret sig, og er det tilfældet, undskylder jeg på forhånd.

Selv om jeg nævner mange restauranter i artiklen, så kan jeg jo ikke komme omkring dem alle. På en privat byrundtur i Prag har I mulighed for at spørge konkret, og jeg kan tilpasse anbefalingerne til jeres smag og interesser.

I denne artikel vil jeg fortælle om restauranter, der serverer original tjekkisk mad. Men jeg vil selvfølgelig også komme ind på de mange andre typer, som er værd at udforske. Det er en lang artikel, så derfor får du her en indholdsfortegnelse, så du kan springe til de forskellige afsnit:

En stor fordel ved at rejse i Prag er, at prisniveauet er meget lavere, end vi er vant til fra Danmark. Og når jeg alligevel beskæftiger mig med priser, så er det ikke fordi, jeg antager, at mine danske gæster ikke har råd. Men jeg tænker, at de færreste bryder sig om at føle sig taget ved næsen og havne i en turistfælde. For mig er det et godt tegn, hvis jeg fornemmer, at en restaurant har lokale gæster. I mine anbefalinger vil du finde forslag, som ikke ligger i det absolutte centrum. For det er sjældent der, jeg får de bedste oplevelser. Men selvfølgelig er der undtagelser, og dem vil jeg nævne nogle stykker af. Men allerhelst vil jeg lokke dig til at bevæge dig en smule væk fra de steder, hvor turisterne færdes i hobetal.

Jeg vil også hen imod slutningen af artiklen nævne nogle deciderede gourmet-restauranter, hvor man primært vil komme for at få en smagemenu med mange små retter og evt. en tilhørende vinmenu. Sætter man pris på den slags oplevelser og forkælelse, bør man slå til, mens man er i Prag. Her får man simpelthen meget mere for pengene.

Sådan undgår du nogle af de værste turistfælder – kig blandt efter dette:

·         Skiltningen. Hvis en restaurant foregiver at være en ”original tjekkisk restaurant” og derfor har en facade, som bekendtgør dette på en lang række sprog, så er det næppe der, de lokale kommer. ”Original Czech Cuisine”, ”Traditional Czech Restaurant” på engelsk, tysk, russisk, italiensk osv. er jo overflødig information for tjekker. I det helt centrale Prag har jeg på en spadseretur taget et tjek på nogle af  disse steder, og generelt var priserne omkring det dobbelte af, hvad man ville forvente, og de eneste tjekker i restauranterne var personalet. Som regel kan man indenfor en afstand af mindre end 100 meter finde en restaurant, som faktisk er tjekkisk, men har en mindre støjende skiltning.

·         Adressen. I det helt centrale Prag (Prag 1) og især i den gamle bydel er der ganske bestemte ruter, hvor turisterne primært går. De steder undgår jeg i store træk, når jeg leder efter en restaurant. På f. eks. Staroměstské náměstí (den Gamle Rådhusplads) er der et utal af restauranter, og de ser indbydende ud. De fleste er rent ud sagt elendige, dyre og dårlige oplevelser, med en enkelt undtagelse, nemlig den tjekkiske Restaurant Mincovna, hvor der er masser af lokale, som kommer for at spise god mad til rimelige priser med en velskænket Pilsner Urquell til. Faktisk er det som regel nødvendigt at bestille bord, fordi tjekkerne kommer i god tid for at få en plads. Nogenlunde det samme gør sig gældende på Václavské náměstí (Wenzelspladsen), men bevæger man sig ind i de mange arkader, kan man finde gode, lokale steder. Hospoda v Lucerně er mit bedste bud, den ligger inde i Lucerna passagen. Den ”værste” gade er muligvis Karlova-gaden, som går fra Karlsbroen til Den Gamle Rådhusplads. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at tjekker overhovedet overvejer at kigge på spisestederne her, de haster bare videre til et bedre sted.

·         Menuen udenfor: i løbet af kort tid kan man danne sig et overblik over, hvad der er en rimelig pris. Hvis der er en menu udenfor med priser, kan man tjekke, før man går ind. Er der en menu uden priser, kan man gå videre.

·         U Fleku. Engang var dette traditionelle gamle bryghus og værtshus en dejlig oplevelse. Det var i grunden mest før 1989. Nu er det efter min mening en skændsel for god restaurantskik. Tjenerne er arrogante, de forsøger at narre gæsterne til at drikke et utal af shots med en antydning af, at de er ”på huset”. Det er de selvfølgelig ikke, tværtimod er de til dobbelt pris, men afslår man, får man en behandling, som var man spedalsk. Priserne på stedet er urimelige, øllet findes meget bedre andre steder, og maden er ringe. Er du alligevel nysgerrig, fordi utallige naboer og andre bekendte har fortalt om stedet, så husk at tælle regningen efter. Der kommer sandsynligvis en del ekstra på, som I ikke har spist og drukket, og der vil sikkert også være skrevet drikkepenge på, hvilket ikke er tilladt. Personligt kommer jeg der ikke, om så jeg bliver betalt for det!

 

Tjekkiske Restauranter i Prag

Der er mange, og det er svært at vælge. Nedenstående hører til blandt de steder, jeg selv holder af at komme.

Mincovna, Staroměstské nám. 7, Prag 1. Tjekkisk gastropub i et tidligere møntmageri (deraf navnet Mincovna). Traditionelle tjekkiske retter og også mere moderne fortolkninger, mange lokale gæster. Der serveres bl. a. upasteuriseret Pilsner Urquell. Daglig frokostmenu. Bed om den, hvis du ikke automatisk får den tilbudt midt på dagen. Bordbestilling anbefales.

Pivnice Štupartská, Štupartská 9, Prag 1. Ølstue med servering af traditionelle retter. Mange lokale gæster. Maden er ”gammeldags”, men det kan jo netop være noget af det, man gerne går efter, når man vil prøve noget traditionelt. Frokostmenu til lave priser, husk at spørge efter den.

Lod’ Pivovar (”Bryggeribåden”), Štefánikův most Dvořákovo nábřeží , Prag 1. Mikrobryggeri på en båd, som man finder lige ved broen Štefánikův most. Den sejler ingen steder, og hvis det alligevel føles sådan, så er det pga. det gode øl. Deres sorte øl har vundet guld blandt 214 deltagere som ”Tjekkiets bedste sorte øl fra et lille bryggeri”, og personligt finder jeg den fremragende, langt bedre end den ellers så berømte øl fra U Fleku. Menuen har en del tjekkiske retter, priserne er helt som de lokale forventer, og både mad og øl er af høj kvalitet.

U Kroka, Vratislavova 12, Prag 2. Tjekkisk restaurant, som kunne have mottoet ”kan vi ikke gøre det lidt bedre?”, for det synes jeg helt generelt, de gør. Maden er virkeligt god, betjeningen er venlig og som regel er stedet helt fyldt. Jeg tager ikke chancen og besøger restauranten uden reservation. På en almindelig aften kan man opleve, at flere må gå forgæves end det antal, der faktisk har fået bord. Her kommer mange lokale, men fordi restauranten får velfortjente gode anmeldelser på Tripadvisor, kommer der også en del turister. Tag sporvogn 2, 3, 7 eller 17 til Vyton, så er du der næsten. Eller nyd en spadseretur langs floden mod syd, det er i sig selv en oplevelse. Det er nemt og enkelt at bestille bord online via deres hjemmeside.

Ossegg Praha, Římská 45, Prag 2. Lige ved den skønne plads Náměstí Míru, der jo har gode forbindelser med både metro og sporvogne, finder man dette forholdsvis nye mikrobryggeri, som meget hurtigt er blevet en favorit blandt de lokale. Her brygges virkeligt gode øl til priser, man som dansker knapt kan forstå, og maden laves fra bunden af gode og ærlige råvarer. Tag et kig ned i kælderen og fald i svime over det smukke bryggeriudstyr.

Book den private tur 4 mikrobryggerier og 1 middag for dig selv og din gruppe. Så tager jeg jer med på 4 af byens bedste bryggerier, hvor I vil høre i detaljer om, hvad der er soecielt ved det tjekkiske øl, vi vil smage en masse af dem og slutte af med en god middag. Det er en hyggelig dag med masser af gode samtaler!

Italienske restauranter i Prag

Gode italienske restauranter i Prag hører ofte til i den lidt dyrere ende. Der findes pizzeriaer overalt, men jeg vil undlade at nævne de, der mest ligner hinanden.

Pasta Fresca, Celetná 11, Prag 1. Som navnet antyder, er restauranten især fokuseret på pasta, men de serverer selvfølgelig også fisk, fjerkræ, oksekød, kalv og svin. Det er ikke et sted med fokus på vegetarretter. Restauranten er en del af Ambiente gruppen, som gennem årene har udviklet sig til at være en garant for god kvalitet i Prag. Sjældent helt billigt, men man kan forvente, at kvaliteten følger med priserne, og for en dansker vil også Pasta Fresca være helt overkommelig prismæssigt.

La Bottega Linka, Havlíčkova 13, Prag 1. Som det var tilfældet med Pasta Fresca, så er La Bottega Linka også medlem af en større ”familie” af restauranter i Prag, og ”Familiefaren” her er italieneren Riccardo Lucke, der har opnået nærmest heltestatus i Prag. Hans første restaurant var Aromi, som bestemt er et besøg værd. Vil man have den ultimative forkælelse på en italiensk restaurant, er Aromi stedet! Den er en gourmet-restaurant med priser, der matcher, men set med danske øjne ganske rimelige. Der er en del restauranter i La Collezione-gruppen, som har ”La Bottega” i navnet, og det er jo en smagssag, hvilken af dem, man foretrækker. Jeg kunne sådan set også have nævnt en af de andre, men Linka er blevet den, jeg synes bedst om. Alle Bottega-restauranterne har diske med italienske delikatesser, og jeg er ret vild med et udvalg af skinke, pølse, oste, oliven og så videre som forret. Kan man lide tapas, minder det jo lidt om det. Det er velegnet til at dele. Man kan selv vælge eller bede tjeneren om at sammensætte et udvalg. Bottega Linka har en særlig grill, så kan man lide steaks eller fisk, er det et godt, omend ikke helt billigt, valg. Vinkortet er omfattende.

Sempre Pagana, Spálená 16, Prag 1. Denne hyggelige kælderrestaurant har en helt speciel stemning, hvor man som gæst føler sig som noget særligt. Den drives af Pagana-familien fra Italien, og som regel er det en af sønnerne, Santo Pagana, der tager sig af gæsterne på sin egen meget personlige måde. De er blandt andet kendte for en flamberet pastaret med masser af Parmesan, selvfølgelig den gode kvalitet, Parmigiano Reggiano, som køres hen til bordet – et halvt ”hjul” af parmesan. Det er noget af et show, og bestiller man det ikke selv, kan man såmænd nok få showet med alligevel, når et af de andre borde beslutter sig for at smage. Helt personligt og subjektivt synes jeg, retten er mere show end smag, men det beslutter man jo selv. Bordbestilling absolut nødvendig.

Grosseto Pizzeria Ristorante, Francouzská 2, Prag 2. Ved Náměstí Míru finder man denne italienske restaurant med pizza, pasta og andre gode retter. Den er særdeles populær blandt de lokale, og det er helt nødvendigt at bestille bord, men det kan nemt klares online via deres hjemmeside. Pizzaerne bages i stenovn og er af den romerske type, det vil sige med en ret tynd bund og en smal kant, hvilket falder i mange menneskers smag. Hører man til dem, der kan finde på at skære skorpen fra på en pizza, så skal man jo gå efter de romerske. Der er mange lækre pastaretter på kortet. Bag restauranten ligger deres skønne gårdhave, som er et trækplaster i sig selv i den del af året, hvor man helst vil sidde ude. Grosseto er billigere end de italienske restauranter, jeg har nævnt ovenfor, og den er måske også bedre til en familie med forskellige ønsker til maden.

Da Antonio Pizzeria Napoletana, 2 adresser: Dittrichova 25, Prag 2 og Milada Horákové 9, Prag 7. Pizzaen siges jo at stamme fra Napoli, og mine italienske venner er generelt enige om, at en ”rigtig” pizza skal være neapolitansk stil, dvs. med en forholdsvis bred skorpe, som helst bør have nogle lidt svedne steder, og som i øvrigt dufter himmelsk, når den frisk og rygende varm forlader ovnen og placeres foran mig på bordet. Det er min foretrukne pizza-type, og de senere år er der dukket restauranter op i Prag, der specialiserer sig i netop disse pizzaer. Det er ikke de billigste, men overkommelige. Antonio er en legendarisk italiensk pizzaiolo, og han anses for at være en af de bedste i Prag. 

 

Restauranter i Prag med fokus på steaks og kød

Der er et par steak-restauranter i Prag, som får gode anmeldelser og ofte anbefales, men efter min smag er de for dyre. Du skal være velkommen til selv at prøve efter, jeg er sikker på, du vil få en god steak. Jeg har ikke prøvet dem. Den dyreste er George Prime Steak. Deres billigste bøf er en New York Strip til 300 danske kroner uden tilbehør. Knapt så dyr er La Casa Argentina, hvor du kan få billigste bøf fra 220 danske kroner + tilbehør. En del anmeldere synes ikke, den er prisen værd. Men som nævnt, jeg har ikke prøvet.

 

Beefhouse Praha, Mlynářská 3, Prag 1: Kødet tilberedes på trækulsgrill, og det smages. Der er mange forskellige steaks at vælge imellem, og selvfølgelig også andre retter. Personligt har jeg kun fået møre og smagfulde udgaver på stedet, så jeg tør godt anbefale restauranten, også til de, der virkelig sætter pris på en god bøf.

Bila Krava, Rubesova 10, Prag 2: Navnet betyder ”Den Hvide Ko”. Denne restaurant kan næsten minde om en hyggelig fransk bistro i sin indretning. De specialiserer sig i Charolais kødkvæg fra Tjekkiet, og det er kvæg, som har haft et godt liv og er blevet skånsomt slagtet, før det efter 1-2 måneders modning serveres i restauranten. Vinkortet bærer især præg af, at man er glade for Pinot Noir druen, men andre typer serveres også. Virkelig god kvalitet, men har du en person med, som ikke spiser oksekød eller kød i det hele taget, så er det ikke det rigtige valg. Vil du til gengæld invitere mig på en steak med vin, så er jeg klar!

Stejkárna Holešovice, Veletržní  5, Prag 7: Kender man Prag, vil man vide, at Prag 7 ikke er specielt langt ude, og turen til Stejkárna er nem med sporvogn eller metro (det ligger meget tæt på det sted, hvor ”Det Gule Marked” oprindeligt var – og tusindvis af danskere har i årenes løb besøgt dette marked, så det er ikke så svært…). Her flokkes de lokale om bøffer af især sydamerikansk Aberdeen Angus kødkvæg. En Ball tip steak kan fås for under 100 danske kroner, men det bliver den ikke dårlig af. Man kan for de fleste bøffers vedkommende vælge mellem 220 og 320 gram, og der kan også bestilles kylling, and og svin. Vinkortet er ikke ruinerende, og i det hele taget er ”value for money” noget, der karakteriserer restauranten. Derfor bør du også bestille bord, det kan klares online via hjemmesiden.

Brasileiro, 2 adresser: Na Příkopě 22, Prag 1 og U Radnice 13, Prag 1. De to placeringer har menu og koncept tilfælles, men rummene er meget forskellige. Den første er forholdsvis moderne og luftig, den anden er i gamle hvælvede kælderrum med atmosfære, men mindre luftig. Det er en temperamentssag, hvad man foretrækker. Det er ikke steak-restauranter, men i stedet er de specialiseret i brasiliansk Churrasco, som er mad tilberedt på spyd over grill. Der er også en lækker buffet med salater og kolde delikatesser. Det er ”spis-hvad-du-orker”, og tjenerne kommer i en lind strøm til bordet og tilbyder friskgrillet mad, indtil man tigger om nåde. Kvaliteten er høj, og er man dygtig til at spise, er det god værdi for pengene. Den sparsommelige kan komme på hverdage og få en lavere pris, hvis man bare giver op og går før klokken 18. Det er noget af en fest at spise der, men – og det er et væsentligt men – der er ikke meget ro ved bordet pga. den ustandselige strøm af tjenere, der tilbyder mad. Derfor egner det sig til nogle grupper og ikke til andre. Vil man gerne sidde og hygge sig med lange samtaler, give sig god tid og koncentrere sig om maden og hinanden, så er det ikke et godt valg. Bordbestilling er absolut nødvendig og kan klares online via hjemmesiden.

 

Vegetariske og veganske restauranter i Prag

Da jeg flyttede til byen i 2007, var det næsten umuligt for en vegetar at få et indbydende måltid i Prag. En salat, bevares, og var man heldig havde de husket at undlade bacon. Eller en af de tjekkiske nationalretter, friturestegt ost, som i øvrigt sammen med pommes frites og tartarsauce stadig er universalmidlet mod tømmermænd. Udviklingen er gået hurtigt, tingene har ændret sig og i dag er Prag faktisk på verdens Top 10 blandt hovedstæder, når det drejer sig om vegetariske/veganske restauranter i forhold til indbyggertallet.

Varedeklaration: jeg er ikke vegetar og har ikke erfaring med restauranterne. Jeg følger meget med i, hvad der drøftes om mad her i byen, så det er på den baggrund, jeg har valgt anbefalingerne. Jeg vil ikke komme med beskrivelser af dem, for det ville ikke være ærligt. Men tjek deres hjemmesider.

Countrylife, Melantrichova 15, Prag 1

Estrella, Opatovická  17, Prag 1

Maitrea, Týnská ulička 6, Prag 1

Lehká hlava, Boršov 2, Prag 1

Radost FX, Bělehradská 120, Prag 2

 

Asiatiske restauranter i Prag

Denne gruppe vil samle nogle af de gode restauranter med indisk, thailandsk, vietnamesisk, kinesisk og anden asiatisk mad.

 

"K" - The Two Brothers Indian Restaurant, Petrská 12, Prag 1. Restauranten tilhører to brødre fra et område I Indien, som oprindeligt var et kongedømme med et meget indviklet navn, der begyndte med bogstavet “K”. Deraf navnet. Da de overtog lokalerne brugte de 18 måneder på at istandsætte og indrette med indiske antikviteter, og det var ikke forgæves. Personligt synes jeg, det er den smukkeste restaurant i byen, men det ville jo alt sammen være ligegyldigt, hvis ikke også maden var i top. Og det er den. Det er de bedste indiske retter, jeg har spist noget sted, og tillige er betjeningen særdeles venlig. Det er ikke en konkurrence for restauranten at tilberede maden så stærkt som muligt, og man kan simpelthen vælge styrke på en skala fra 1-10. De er gode til at ramme. En 7’er er meget stærk, selv for mig, der elsker chili, så man skal ikke skamme sig over at vælge en 3’er, hvis man gerne vil kunne slappe af, mens man spiser. En god ting ved indiske restauranter (og mange asiatiske restauranter i det hele taget) er, at maden egner sig fint til at dele. Hvis I er nogle stykker, så bestil noget ris, nogle naan brød og så forskellige for- og hovedretter, som I alle kan smage. De kommer i separate skåle, og man får en tallerken hver, som man kan smide sine smagsprøver over på. Jeg synes, restauranten er fantastisk!

Siam Orchid, Na Poříčí 21, Prag 1. Thailandsk restaurant. Når du finder adressen, så skal du alligevel kigge grundigt blandt alle skiltene, finde ud af at gå ind i bygningen, gå op på første sal og passere en massagesalon – og så kommer du til den ydmygt udseende restaurant, som mest af alt minder mig om et spisested i en sidegade i Bangkok eller Chiang Mai. Der er ikke fornemme, dyre møbler og avancerede moderne gimmicks, men der står en Thailandsk kvinde bag baren og selvfølgelig også en thailandsk kok i køkkenet, og det er hele denne atmosfære som gør, at det er min foretrukne Thai-restaurant i Prag. På spisekortet kan man se, hvor krydrede  retterne er, og det er værd at lægge mærke til, for i modsætning til de fleste thai-restauranter i Prag, så er styrken autentisk. Man kan selvfølgelig forklare, hvordan man kan lide det, og der er også retter uden chili eller andet farligt stads. Efter min mening er Siam Orchid den mest autentiske thailandske restaurant i Prag.

NOI - the art of taste, Újezd 19, Prag 1. Thailandsk restaurant med moderne og smagfuld indretning og en hip lounge-atmosfære, som mange vil finde lækker og indbydende. Af og til er der oven i købet en dj, som diskret står og mixer lounge-musikken, der i øvrigt ikke er for høj efter min mening. Det er slet, slet ikke diskoteksvolumen. I godt vejr kan man sidde i gårdhaven. Spisekortet er omfattende, og de tilpasser krydringen til lokal smag, medmindre man insisterer (og jeg mener insisterer) på, at den skal være mere som i Thailand. Er man 2, kan man bestille en smagemenu med nogle forretter, hovedretter og en dessert. Det er virkelig god værdi for pengene (i skrivende stund omkring 280 kroner for 2 personer), og tager en på en rejse gennem thailandske specialiteter. Som på alle andre af mine asiatiske forslag er det også her hyggeligt at bestille nogle retter til deling, hvis man er en gruppe.

Yori Restaurant, Masarykovo nábřezi 12, Prag 1. Asiatisk restaurant – og hvad er så det, kan man spørge sig selv? Det er faktisk ret almindeligt i Prag, at en restaurant ikke lægger sig helt fast på et bestemt nationalt køkken, men i stedet kalder sig ”asiatisk restaurant”. De er sjældent ringe, men de er også sjældent ret fantastiske, for det bliver lidt som om, de hverken er rigtigt gode eller dårlige til noget af det, de vil strække sig over. Der er heldigvis undtagelser, og Yori er en af dem. Du kan få retter fra Vietnam, Thailand og en smule koreansk, og alt det, jeg har smagt, har været virkelig lækkert og autentisk. Retterne er lette, der er friske grøntsager i dem, og både vegetarer og veganere vil kunne have en god oplevelse sammen med eventuelle kødspisende venner. Priserne er lave, og de gange, jeg har været der, har teamet af unge tjenere være søde, venlige og hjælpsomme. Faktisk så meget, at jeg syntes, det blev en del af oplevelsen. Men den slags afhænger jo meget af, hvem der aktuelt er ansat, så jeg udsteder ikke løfter.

Macao & Wok, Truhlářská 3, Prag 1. Kinesisk restaurant – eller det tætteste man for tiden kommer på en kinesisk restaurant i det centrale Prag. Der har været nogle, som var mere autentiske, men de klarede sig desværre ikke, så hønsefødder og syltede griseører må man gå forgæves efter. Macao & Wok har et godt udvalg, og deres priser er fair. Det vil være min foretrukne ”kineser” for tiden, langt bedre end de kinesiske restauranter, jeg har prøvet i Danmark, og også her kan man få retter, som ikke falder så tungt – og igen vil det være oplagt at bestille mad ”til bordet”, så man kan smage noget forskelligt. Vegetarer og veganere kan spise med!

Pho Vietnam Tuan & Lan, Anglická 15 Prag 2 og  Slavíkova 1 Prag 2. Den største ikke-europæiske indvandrergruppe I Tjekkiet er vietnamesere – det er der nogle historiske grunde til, som rækker tilbage til Vietnamkrigen. I mange år åbnede vietnamesere oftest en slags kinesiske restauranter, som hverken var autentiske eller specielle, men altid billige. De var/er heller ikke ringe, så det er en udmærket måde at finde sig et godt og billigt måltid. Men i de senere år er interessen for vietnamesernes egne specialiteter vokset, og det var Tuan & Lan, som gik i spidsen for denne nye ”bevægelses” folkelige udbredelse. Derfor er det også fair, at det er deres restauranter, som fremhæves her. Kan du lide frisklavet mad med gode råvarer, en let fornemmelse i maven og overkommelige priser, så besøg en af deres to restauranter. Vietnamesisk mad er som regel ikke specielt præget af chili, men smagene er friske og nærmest sprøde.

Engawa BBQ and sushi, Petrské Náměstí 5, Prag 1. Prags førende madanmelder, der kalder sig Czech Please, og som jeg kender personligt og derfor stoler på, har meget mere forstand på sushi, end jeg har. Han har mange gange fremhævet Engawa som den absolut bedste sushirestaurant i Prag, og det har han uden tvivl ret i. Hvis man vil spise sushi, fordi man er begejstret for det, bør man efter min mening gå udenom de mange restauranter, der serverer lidt af hvert, herunder sushi. Det er f. eks. tilfældet i næsten alle de billige ”kinesiske bistroer” eller ”asiatiske bistroer” i byen. Kvaliteten er ganske enkelt ikke god nok. Det samme gælder de fleste udgaver af ”running sushi”, hvor man sætter sig ved et transportbånd, der i en uendelighed sender små tallerkener forbi ens bord. Jo, man kan få masser at spise, men kvantitet er ikke nødvendigvis det, man bør gå efter ved noget, der egentlig kræver så meget ekspertise som sushi. Prøv i stedet Engawa!

 

Mine favoritter udenfor kategori

Denne kategori er på ingen måde tænkt som skammekrogen i artiklen – tværtimod finder du her nogle af de steder, jeg holder allermest af, men som bare ikke passer ind i de andre kategorier.

 

Bad Jeff’s Barbeque, Americká 32, Prag 2. Amerikaneren Jeff Cohen har boet I Prag I mange år, og han var en af de kokke, som var med til at bringe den ellers så simple burger nogle niveauer op, så det er blevet noget, man I madglade kredse diskuterer og skændes om på same måde som fodboldfans drøfter yndlingsklubber. Jeff har arbejdet i mange restauranter her i landet, og i 2014 åbnede han så sin egen, der fokuserer på amerikansk barbeque. Burgeren er selvsagt en favorit, men restaurantens spareribs er ganske enkelt de bedste, jeg har smagt – noget sted overhovedet. Overvej en smagemenu (hvis I er minimum 2 personer), som giver mulighed for at komme lidt omkring i spisekortet. Der er i øvrigt gode cocktails på stedet, som jeg ikke kun holder af på grund af maden. Også stemningen er for mig en del af oplevelsen, og jeg forsøger at styre mig, for ikke at komme rendende for ofte.

The Eatery, U Uranie 18, Prag 7. Ejeren af The Eatery hedder Pavel Býček, og han var I en årrække chefkok på restaurant Alcron, som dengang havde en Michelinstjerne. Men på et tidspunkt ville han gerne videre, og selv om køkkenchefen, Roman Paulus, forblev på Alcron, mistede de året efter deres Michelinstjerne. Jeg kan jo ikke sige med sikkerhed, at det var grunden, og Alcron laver stadig god mad. Men Pavel Býček åbnede i stedet The Eatery, som serverer mad af meget høj klasse, men i lidt større portioner, så det passer til de flestes appetit med en 3-retters menu. Der anvendes råvarer af høj kvalitet, men ofte nogle utraditionelle og ikke specielt eksklusive produkter, der til gengæld får deres eget liv i hænderne på en mester. Hvis man synes, nogle af retterne er for ”sære”, kan man gå udenom og vælge noget mere traditionelt. Prisniveauet, mens dette skrives, er i omegnen af 2-300 danske kroner for 3 retter. Restauranten har i øvrigt et helt utroligt vinkort, hvor man kan vælge flasker i intervallet 100-17.000 danske kroner. Sidstnævnte er en Château Petrus. Generelt gælder det for vinkortet, at fortjenesten pr. flaske ikke er nær så høj, som det normalt er tilfældet på restauranter, så man får virkelig noget ekstra for pengene, hvis man beslutter sig for at spendere en halvtredser mere, end man først havde tænkt sig. Personligt anser jeg The Eatery som en af de mest spændende nye restauranter i Prag i de seneste år, og jeg synes, kvaliteten af maden langt overstiger det, man skal betale for den. Men den er ikke for alle – hvis man anser sig selv for at være kræsen, vil man måske blive en smule forskrækket over spisekortet. Er man derimod nysgerrig, når det gælder mad, så er det bare med at komme afsted!

 

Gourmetoplevelser i Prag

Hvis du sætter pris på en restaurantoplevelse udover det sædvanlige og godt vil betale for det, så er det oplagt at besøge et par af de eksklusive restauranter i Prag. Her vil retterne nærmest være kunstværker på tallerkenen, betjeningen udsøgt, og som regel vil der kunne tilkøbes en vinmenu, hvor restaurantens sommelier har valgt netop de vine, som vil passe perfekt til hver enkelt ret. Det er sjældent, jeg har råd til at gå ud og bruge måske 1000 danske kroner på en spiseoplevelse, men fordi der hver vinter er en restaurantfestival i Prag, hvor nogle af byens toprestauranter laver en særlig smagemenu til en overkommelig pris (ca. 200 kroner for 3 retter og 2 glas vin), har jeg alligevel haft fornøjelsen af at prøve nogle af byens allerbedste restauranter.

 

Zlatá Praha, Pařížská 30, Prag 1. På øverste etage af Hotel Intercontinental, hvis brutalistiske arkitektur udvendigt nok ikke falder i alles smag, finder man denne smukt indrettede restaurant med fantastisk mad og udsøgt betjening. Udsigten er i øvrigt også ret fantastisk. Jeg har spist der en del gange under restaurantfestivalen, og desuden et par gange med fuld skrue og en smagemenu på 5-6 retter med tilhørende vine. Sådan en omgang løber op i omkring 900 kroner, men er alle pengene værd, hvis man sætter pris på det. Det ligger meget højt på min liste over ting, jeg vil prioritere, hvis jeg kan, og restauranten skal have min meget varme anbefaling.

Grand Cru, Lodecká 4, Prag 1. Da jeg spiste her under restaurantfestivalen for et par år siden, var jeg så imponeret, at mine venner nok i en periode var trætte af at høre om det. Retterne var fantasifuldt sammensatte, men hvert eneste element på tallerkenen gav en smag og en konsistens, som bidrog til helheden. Betjeningen var afslappet, men også meget venlig, og ”min” tjener, som jeg hyggesludrede lidt med, inviterede mig oven i købet til også at se køkkenet, hvor kokkene med meget stor præcision anrettede godbidderne. En fantastisk oplevelse. I skrivende stund koster en 5 retters smagemenu med tilhørende vine i alt kr. 750,-.

Restaurant Mlýnec, Novotného lávka 9, Prag 1. Lige ved Karlsbroen ligger denne rummelige gourmetrestaurant. Jeg har spist der en del gange under restaurantfestivalen, og den plejer at være et af højdepunkterne. Den har ganske enkelt aldrig skuffet mig. Retterne er fantasifulde uden at være ”langt ude”, og serveringen er venlig. En 6-retters smagemenu med tilhørende vine koster i skrivende stund i alt kr. 620,-. Men jeg skriver denne artikel, mens turismen i Prag lider under Coronakrisen, så tjek hellere linket for at se, om prisen er den samme, når du læser dette.

 

Prag har desuden 2 restauranter med en Michelinstjerne. Desværre har jeg ikke spist der, men jeg hører positiv omtale af dem, og især den første af de to skulle være særdeles spændende og ret fantastisk.

 

La Degustation Bohême Bourgeoise, Haštalská 18, Prag 1. Restauranten har haft en Michelinstjerne i længst tid. Den er forholdsvis lille, og normalt er det klogt at booke bord i meget god tid. Der er ikke et a la carte kort, men normalt to smagemenuer, som fokuserer på tjekkiske traditioner i moderne og meget raffinerede udgaver.

Field Restaurant, U Milosrdných 12, Prag 1. Restauranten fokuserer på at præsentere gode ingredienser på en moderne og ofte tilsyneladende enkel måde. Forvent overraskende versioner af retter, du egentlig troede, du kendte.

 

 

Få mine insidertips til gode restauranter i Prag - indenfor en lang række af typer og køkkener.

 

Kan du lide øl, mad, hygge, godt selskab? Book en Bryggerimiddag med Prag Eksperten og få en fantastisk aften!

 

Du skal jo ikke bare spise godt, men også bo godt. Når du booker hotel gennem Prag Eksperten kan du få gode råd om restauranter og bryggerier præcist i det område, du vælget at bo i. Information, service og personlig kontakt. Finder du det andre steder?


 
Copyright (C) 2020 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes

Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet

Billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag -bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag
Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag