![]() |
Prag Eksperten
/ved Laus Sørensen Rumunska 8 120 00 Praha 2 Tjekkiet tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst) +420 776 819 223 (tjekkisk mobil) laus@prag-eksperten.dk |
![]() Besøg os på Facebook |
![]() ![]() |
||||||||
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
Læs Mere | |||||||||||
Restauranter i Prag - gode spisesteder
Jeg har boet i byen siden 2007, og jeg har besøgt et utal af restauranter af enhver afskygning. Over årene er kvaliteten af både maden, anretningen på tallerkenen og betjeningen steget, i hvert fald sådan helt generelt. Men der findes stadig restauranter, som lukrerer på den store strøm af turister, og hvor hverken priser, kvalitet eller service tiltrækker de lokale. Den type restauranter går jeg i en stor bue udenom. Vigtig note: få brancher er så omskiftelige som netop restaurant-branchen, og selv om jeg forsøger at vælge spisesteder til denne artikel, som jeg håber har en god fremtid for sig, så kan noget have ændret sig, når du læser den. Jeg linker til alle anbefalingerne – gør dig selv den tjeneste, at du tjekker linket, før I beslutter jer. Noget kan have ændret sig, og er det tilfældet, undskylder jeg på forhånd. Vigtig note 2: jeg bliver ikke på nogen måde betalt for at anbefale bestemte restauranter. Nedenstående er et subjektivt forsøg på at tage jer med til mine yndlingssteder. DOG bør jeg nævne, at jeg spiser og drikker gratis på Bad Jeff's BBQ efter et sjovt væddemål om en tatovering, og jeg bærer nu restaurantens logo på min venstre underarm. Selv om jeg nævner mange restauranter i artiklen, så kan jeg jo ikke komme omkring dem alle. På en privat byrundtur i Prag har I mulighed for at spørge konkret, og jeg kan tilpasse anbefalingerne til jeres smag og interesser. I denne artikel vil jeg fortælle om restauranter, der serverer original tjekkisk mad. Men jeg vil selvfølgelig også komme ind på de mange andre typer, som er værd at udforske. Det er en lang artikel, så derfor får du her en indholdsfortegnelse, så du kan springe til de forskellige afsnit:
Jeg vil også hen imod slutningen af artiklen nævne nogle deciderede gourmet-restauranter, hvor man primært vil komme for at få en smagemenu med mange små retter og evt. en tilhørende vinmenu. Sætter man pris på den slags oplevelser og forkælelse, bør man slå til, mens man er i Prag. Her får man simpelthen meget mere for pengene. Sådan undgår du nogle af de værste turistfælder – kig blandt efter dette:· Skiltningen. Hvis en restaurant foregiver at være en ”original tjekkisk restaurant” og derfor har en facade, som bekendtgør dette på en lang række sprog, så er det næppe der, de lokale kommer. ”Original Czech Cuisine”, ”Traditional Czech Restaurant” på engelsk, tysk, russisk, italiensk osv. er jo overflødig information for tjekker. I det helt centrale Prag har jeg på en spadseretur taget et tjek på nogle af disse steder, og generelt var priserne omkring det dobbelte af, hvad man ville forvente, og de eneste tjekker i restauranterne var personalet. Som regel kan man indenfor en afstand af mindre end 100 meter finde en restaurant, som faktisk er tjekkisk, men har en mindre støjende skiltning. · Adressen. I det helt centrale Prag (Prag 1) og især i den gamle bydel er der ganske bestemte ruter, hvor turisterne primært går. De steder undgår jeg i store træk, når jeg leder efter en restaurant. På f. eks. Staroměstské náměstí (den Gamle Rådhusplads) er der et utal af restauranter, og de ser indbydende ud. De fleste er rent ud sagt elendige, dyre og dårlige oplevelser, med en enkelt undtagelse, nemlig den tjekkiske Restaurant Mincovna, hvor der er masser af lokale, som kommer for at spise god mad til rimelige priser med en velskænket Pilsner Urquell til. Faktisk er det som regel nødvendigt at bestille bord, fordi tjekkerne kommer i god tid for at få en plads. Nogenlunde det samme gør sig gældende på Václavské náměstí (Wenzelspladsen), men bevæger man sig ind i de mange arkader, kan man finde gode, lokale steder. Hospoda v Lucerně er mit bedste bud, den ligger inde i Lucerna passagen. Den ”værste” gade er muligvis Karlova-gaden, som går fra Karlsbroen til Den Gamle Rådhusplads. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at tjekker overhovedet overvejer at kigge på spisestederne her, de haster bare videre til et bedre sted. · Menuen udenfor: i løbet af kort tid kan man danne sig et overblik over, hvad der er en rimelig pris. Hvis der er en menu udenfor med priser, kan man tjekke, før man går ind. Er der en menu uden priser, kan man gå videre. · U Fleku. Engang var dette traditionelle gamle bryghus og værtshus en dejlig oplevelse. Det var i grunden mest før 1989. Nu er det efter min mening en skændsel for god restaurantskik. Tjenerne er arrogante, de forsøger at narre gæsterne til at drikke et utal af shots med en antydning af, at de er ”på huset”. Det er de selvfølgelig ikke, tværtimod er de til dobbelt pris, men afslår man, får man en behandling, som var man spedalsk. Priserne på stedet er urimelige, øllet findes meget bedre andre steder, og maden er ringe. Er du alligevel nysgerrig, fordi utallige naboer og andre bekendte har fortalt om stedet, så husk at tælle regningen efter. Der kommer sandsynligvis en del ekstra på, som I ikke har spist og drukket, og der vil sikkert også være skrevet drikkepenge på, hvilket ikke er tilladt. Personligt kommer jeg der ikke, om så jeg bliver betalt for det! Tjekkiske Restauranter i PragDer er mange, og det er svært at vælge. Nedenstående hører til blandt de steder, jeg selv holder af at komme.
Pivnice Štupartská, Štupartská 9, Prag 1. Ølstue med servering af traditionelle retter. Mange lokale gæster. Maden er ”gammeldags”, men det kan jo netop være noget af det, man gerne går efter, når man vil prøve noget traditionelt. Frokostmenu til lave priser, husk at spørge efter den.
Book den private tur 4 mikrobryggerier og 1 middag for dig selv og din gruppe. Så tager jeg jer med på 4 af byens bedste bryggerier, hvor I vil høre i detaljer om, hvad der er specielt ved det tjekkiske øl, vi vil smage en masse af dem og slutte af med en god middag. Det er en hyggelig dag med masser af gode samtaler! Italienske restauranter i PragGode italienske restauranter i Prag hører ofte til i den lidt dyrere ende. Der findes pizzeriaer overalt, men jeg vil undlade at nævne de, der mest ligner hinanden. Pasta Fresca, Celetná 11, Prag 1. Som navnet antyder, er restauranten især fokuseret på pasta, men de serverer selvfølgelig også fisk, fjerkræ, oksekød, kalv og svin. Det er ikke et sted med fokus på vegetarretter. Restauranten er en del af Ambiente gruppen, som gennem årene har udviklet sig til at være en garant for god kvalitet i Prag. Sjældent helt billigt, men man kan forvente, at kvaliteten følger med priserne, og for en dansker vil også Pasta Fresca være helt overkommelig prismæssigt.
Grosseto Pizzeria Ristorante, Francouzská 2, Prag 2. Ved Náměstí Míru finder man denne italienske restaurant med pizza, pasta og andre gode retter. Den er særdeles populær blandt de lokale, og det er helt nødvendigt at bestille bord, men det kan nemt klares online via deres hjemmeside. Pizzaerne bages i stenovn og er af den romerske type, det vil sige med en ret tynd bund og en smal kant, hvilket falder i mange menneskers smag. Hører man til dem, der kan finde på at skære skorpen fra på en pizza, så skal man jo gå efter de romerske. Der er mange lækre pastaretter på kortet. Bag restauranten ligger deres skønne gårdhave, som er et trækplaster i sig selv i den del af året, hvor man helst vil sidde ude. Grosseto er billigere end de italienske restauranter, jeg har nævnt ovenfor, og den er måske også bedre til en familie med forskellige ønsker til maden.
Restauranter i Prag med fokus på steaks og kødDer er et par steak-restauranter i Prag, som får gode anmeldelser og ofte anbefales, men efter min smag er de for dyre. Du skal være velkommen til selv at prøve efter, jeg er sikker på, du vil få en god steak. Jeg har ikke prøvet dem. Den dyreste er George Prime Steak. Deres billigste bøf er en New York Strip til 300 danske kroner uden tilbehør. Knapt så dyr er La Casa Argentina, hvor du kan få billigste bøf fra 220 danske kroner + tilbehør. En del anmeldere synes ikke, den er prisen værd. Men som nævnt, jeg har ikke prøvet.
Beefhouse Praha, Mlynářská 3, Prag 1: Kødet tilberedes på trækulsgrill, og det smages. Der er mange forskellige steaks at vælge imellem, og selvfølgelig også andre retter. Personligt har jeg kun fået møre og smagfulde udgaver på stedet, så jeg tør godt anbefale restauranten, også til de, der virkeligt sætter pris på en god bøf.
Vegetariske og veganske restauranter i PragDa jeg flyttede til byen i 2007, var det næsten umuligt for en vegetar at få et indbydende måltid i Prag. En salat, bevares, og var man heldig, havde de husket at undlade bacon. Eller en af de tjekkiske nationalretter, friturestegt ost, som i øvrigt sammen med pommes frites og tartarsauce stadig er universalmidlet mod tømmermænd. Udviklingen er gået hurtigt, tingene har ændret sig, og i dag er Prag faktisk på verdens Top 10 blandt hovedstæder, når det drejer sig om vegetariske/veganske restauranter i forhold til indbyggertallet. Varedeklaration: jeg er ikke vegetar og har ikke erfaring med restauranterne. Jeg følger meget med i, hvad der drøftes om mad her i byen, så det er på den baggrund, jeg har valgt anbefalingerne. Jeg vil ikke komme med beskrivelser af dem, for det ville ikke være ærligt. Men tjek deres hjemmesider. Countrylife, Melantrichova 15, Prag 1 Estrella, Opatovická 17, Prag 1 Maitrea, Týnská ulička 6, Prag 1 Lehká hlava, Boršov 2, Prag 1 Radost FX, Bělehradská 120, Prag 2 Asiatiske restauranter i PragDenne gruppe vil samle nogle af de gode restauranter med indisk, thailandsk, vietnamesisk, kinesisk og anden asiatisk mad.
Engawa BBQ and sushi, Petrské Náměstí 5, Prag 1. Prags førende madanmelder, der kalder sig Czech Please, og som jeg kender personligt og derfor stoler på, har meget mere forstand på sushi, end jeg har. Han har mange gange fremhævet Engawa som den absolut bedste sushirestaurant i Prag, og det har han uden tvivl ret i. Hvis man vil spise sushi, fordi man er begejstret for det, bør man efter min mening gå udenom de mange restauranter, der serverer lidt af hvert, herunder sushi. Det er f. eks. tilfældet i næsten alle de billige ”kinesiske bistroer” eller ”asiatiske bistroer” i byen. Kvaliteten er ganske enkelt ikke god nok. Det samme gælder de fleste udgaver af ”running sushi”, hvor man sætter sig ved et transportbånd, der i en uendelighed sender små tallerkener forbi ens bord. Jo, man kan få masser at spise, men kvantitet er ikke nødvendigvis det, man bør gå efter ved noget, der egentlig kræver så meget ekspertise som sushi. Prøv i stedet Engawa! Mine favoritter udenfor kategoriDenne kategori er på ingen måde tænkt som skammekrogen i artiklen – tværtimod finder du her nogle af de steder, jeg holder allermest af, men som bare ikke passer ind i de andre kategorier.
BAD JEFF'S BARBECUE ER DESVÆRRE PERMANENT LUKKET FRA 12/2 2022 Amerikaneren Jeff Cohen har boet i Prag i mange år, og han var en af de kokke, som var med til at bringe den ellers så ydmyge burger nogle niveauer op, så det er blevet noget, man i madglade kredse diskuterer og skændes om på same måde, som fodboldfans drøfter yndlingsklubber. Jeff har arbejdet i mange restauranter her i landet, og i 2014 åbnede han så sin egen, der fokuserer på amerikansk barbeque. Burgeren er selvsagt en favorit, men restaurantens spareribs er ganske enkelt de bedste, jeg har smagt – noget sted overhovedet. Overvej en smagemenu (hvis I er minimum 2 personer), som giver mulighed for at komme lidt omkring i spisekortet. Der er i øvrigt gode cocktails på stedet, som jeg ikke kun holder af på grund af maden. Også stemningen er for mig en del af oplevelsen, og jeg forsøger at styre mig for ikke at komme rendende for ofte.
Gourmetoplevelser i PragHvis du sætter pris på en restaurantoplevelse udover det sædvanlige og godt vil betale for det, så er det oplagt at besøge et par af de eksklusive restauranter i Prag. Her vil retterne nærmest være kunstværker på tallerkenen, betjeningen udsøgt, og som regel vil der kunne tilkøbes en vinmenu, hvor restaurantens sommelier har valgt netop de vine, som vil passe perfekt til hver enkelt ret. Det er sjældent, jeg har råd til at gå ud og bruge måske 1000 danske kroner på en spiseoplevelse, men fordi der hver vinter er en restaurantfestival i Prag, hvor nogle af byens toprestauranter laver en særlig smagemenu til en overkommelig pris (ca. 200 kroner for 3 retter og 2 glas vin), har jeg alligevel haft fornøjelsen af at prøve nogle af byens allerbedste restauranter.
På øverste etage af Hotel Intercontinental, hvis brutalistiske arkitektur udvendigt nok ikke falder i alles smag, finder man denne smukt indrettede restaurant med fantastisk mad og udsøgt betjening. Udsigten er i øvrigt også ret fantastisk. Jeg har spist der en del gange under restaurantfestivalen, og desuden et par gange med fuld skrue og en smagemenu på 5-6 retter med tilhørende vine. Sådan en omgang løber op i omkring 900 kroner, men er alle pengene værd, hvis man sætter pris på det. Det ligger meget højt på min liste over ting, jeg vil prioritere, hvis jeg kan, og restauranten skal have min meget varme anbefaling. Grand Cru, Lodecká 4, Prag 1. Da jeg spiste her under restaurantfestivalen for et par år siden, var jeg så imponeret, at mine venner nok i en periode var trætte af at høre om det. Retterne var fantasifuldt sammensatte, men hvert eneste element på tallerkenen gav en smag og en konsistens, som bidrog til helheden. Betjeningen var afslappet, men også meget venlig, og ”min” tjener, som jeg hyggesludrede lidt med, inviterede mig oven i købet til også at se køkkenet, hvor kokkene med meget stor præcision anrettede godbidderne. En fantastisk oplevelse. I skrivende stund koster en 5 retters smagemenu med tilhørende vine i alt kr. 750,-.
Prag har desuden 2 restauranter med en Michelinstjerne. Desværre har jeg ikke spist der, men jeg hører positiv omtale af dem, og især den første af de to skulle være særdeles spændende og ret fantastisk. La Degustation Bohême Bourgeoise, Haštalská 18, Prag 1. Restauranten har haft en Michelinstjerne i længst tid. Den er forholdsvis lille, og normalt er det klogt at booke bord i meget god tid. Der er ikke et a la carte kort, men normalt to smagemenuer, som fokuserer på tjekkiske traditioner i moderne og meget raffinerede udgaver. Field Restaurant, U Milosrdných 12, Prag 1. Restauranten fokuserer på at præsentere gode ingredienser på en moderne og ofte tilsyneladende enkel måde. Forvent overraskende versioner af retter, du egentlig troede, du kendte.
|
Få mine insidertips til gode restauranter i Prag - indenfor en lang række af typer og køkkener.
Kan du lide øl, mad, hygge, godt selskab? Book en Bryggerimiddag med Prag Eksperten og få en fantastisk aften!
Du skal jo ikke bare spise godt, men også bo godt. Når du booker hotel gennem Prag Eksperten kan du få gode råd om restauranter og bryggerier præcist i det område, du vælget at bo i. Information, service og personlig kontakt. Finder du det andre steder? |
||||||||||
|
|||||||||||
Copyright (C) 2022 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet Billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag -bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag Blog med blandt andet lækre mad- og bageopskrifter - udforsk Lausenheim universet |
|||||||||||