Prag Eksperten - din individuelle rejsepartner   Prag Eksperten /ved Laus Sørensen
Rumunska 8
120 00 Praha 2
Tjekkiet
tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst)
00420 776 819 223 (tjekkisk mobil)
laus@prag-eksperten.dk
Find Prag Eksperten på facebook
Besøg os på Facebook

Kontakt

Booking

Hvordan

Lejligheder

Pris eksempler

Prags smukke slot troner over Moldau floden

Hent GRATIS appen

Prag Eksperten

med  praktisk info, seværdigheder, ture, restaurant-forslag og selvfølgelig meget mere

Prag Ekspertens app på Google Play

Prag Ekspertens app i iTunes App Store

Højdepunkter

Klassisk musik i Prag

 

Indledning

 

Rudolfinum er blandt de mest spændende koncert huse i PragFor den, der er interesseret i klassisk musik, ligner Prag ved første øjekast en sand guldgrube. For overalt, hvor turisterne færdes, står der mennesker - ofte meget festligt udklædte -  som faldbyder billetter til koncerter. Men det gælder om at være lidt kritisk.

 

HUSK: alle, som rejser til Prag kan have glæde af vore mange ture og udflugter i Prag på dansk til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport fra/til lufthavnen. Tjek siden www.prag-udflugter.dk - det vil du ikke fortryde!

 

Hvis man gerne vil høre nogle af de mest populære klassiske stykker i smukke omgivelser - f.eks. Skt. Nikolaj Kirken på Malostranske Naměsti, så er der såmænd ikke så meget at betænke sig på. Så er det bare at købe en billet og komme af sted.

Men er man feinschmecker, vil man sandsynligvis finde kvaliteten af disse koncerter for tynd. Selv er jeg ikke den store kender, men fornemmede dog, at Vivaldis 4 årstider fløj lidt hurtigt og jappende om ørerne på mig, da jeg sidst overværede en sådan koncert. Til gengæld var der masser af kendte toner på programmet - og det var en stor fordel for sådan en begynder som mig :-)

Du skal ikke forvente at udklædte billetsælgere er den bedste garanti for god kvalitetEr man kender, er der imidlertid også masser af muligheder. De kræver bare en lidt mere målrettet indsats, når man vil købe billet. Og måske er det en fordel at klare det hjemmefra. Generelt set bør man være varsom med overskrifter som "Best of Vivaldi", "Gerswin's greatest hits" og lignende.

Udvalget er stort, både hvad angår kammermusik, symfonisk musik, ballet og opera.

Byen har tre fulde symfoniorkestre, men da de ikke er specielt velhavende, skal man forvente, at de ofte spiller det "sikre".

Billetter ligger i prislejet Czk. 200-600 for almindelige koncerter og op til Czk. 2.000,- ved premierer og lignende.

 

Et af de vigtigste links, når man vil skabe sig overblik over mulighederne i Prag er billetkontoret Bohemia Ticket, som findes her: www.bohemiaticket.cz. Ikke alene kan man nemt og bekvemt bestille billetter online og endda printe dem ud hjemmefra - men man kan også få et hurtigt og nemt overblik over udbuddet i koncertsale, operaen, teatre med videre måned for måned, således at det er helt enkelt at planlægge sine oplevelser fra bare denne ene hjemmeside.

 

Klassisk musik:

 

Orkestre:

 

De Tjekkiske Filharmonikere er det bedst anerkendte orkester i PragDe Tjekkiske Filharmonikere er det internationalt bedst kendte orkester, selv om det nok ikke rangerer blandt verdens bedste. Hjemmebanen er Rudolfinum, og efter en lang række omvæltninger især i perioden 1996-2002 har orkestret nu fundet et solidt fundament, og man kan forvente en sikker præstation hver gang.

 

Prags Symfoniorkester betragtes som et "friskt" alternativ til filharmonikerne. De fokuserer mest på komponister fra det 20. århundrede - men er også kendte fortolkere af Bach. Orkestret holder til i det nyrestaurerede og ufatteligt smukke Folkets Hus (Obecni Dum), i Smetana Salen.

 

Prags Radio Symfoni Orkester er først og fremmest netop et radio orkester, men det sker med jævne mellemrum, at de giver offentlige koncerter. De spiller både nyere og ældre værker, og det foregår i Rudolfinum og Obecni Dum.

 

Er man på jagt efter noget særligt (og hvem er ikke det?), kan det være en god ide at holde øje med de to solo violinister Josef Suk (Dvoráks barnebarn) og Vaclav Hudecek, som er en meget passioneret og intens musiker.

 

Begivenheder:

 

Årets største begivenhed er Prague Spring musik destivalDer er især stor aktivitet under den årlige internationale musikfestival, som løber over 3 uger fra midten af maj til starten af juni. Billetterne er ikke billige - de ligger mellem Czk. 250,- og 2.000,- og kan købes i forsalg fra Hellichova 18 i Mala Strana, telefon +45 257 312 547. Web-adressen er www.prague-spring.net. Her finder man bl.a. nærmere information om billetsalget.

 

Efteråret fejres med Efterårsfestivalen, som ikke er helt så kendt som den årlige forårsbegivenhed. Men kvaliteten er høj. Det er dog desværre lidt usikkert, om denne festival fortsat vil eksistere.

 

Koncertsale:

 

Rudolfinum

Dvorák Salen

Alsovo Nabrezi 12

Praha 1

tlf.: +420 227 059 270

www.rudolfinum.cz

 

Metro: Staroměstska

Sporvogn: nr. 17, 18

 

Rudolfinum er hjemsted for Det Tjekkiske Filharmoniorkester, som holder til i Dvorák Salen. Salen har en formidabel akustik.

Huset blev bygget i perioden 1876-84. I mellemkrigstiden blev det brugt som parlamentsbygning, men er nu heldigvis ført tilbage til sit oprindelige formål, nemlig koncerter og kunstudstillinger. Foruden den storslåede Dvorák Sal rummer huset den mindre Suk sal, som bruges til vokalister og solister. Bygningen er en oplevelse i sig selv!

 

Smetana Salen i Folkets Hus er en af Prags vigtigste koncertsaleSmetana Salen

Obecni Dum

Námestí Republiky 5

Praha 1

tlf.: +420 222-002-430

www.obecni-dum.cz

 

Metro: Námestí Republiky

Sporvogn: 3, 5, 14, 24, 26

 

Obecni Dum er et af de smukkeste huse i Prag, og det er her, man finder den skønne Smetana Sal, hvor Prags Symfoniorkester holder til. Salen er naturligvis opkaldt efter Bedrich Smetana (1824-84). Bygningen, Obecni Dum, blev bygget i art nouveau stil i årene umiddelbart før den første verdenskrig, og det var herfra den første tjekkiske republik blev udråbt i 1918. Huset genåbnedes i 1997 efter en omfattende renovering og fremstår nu som et af verdens smukkeste eksempler på art nouveau stil, tegnet af Antonin Balsanek og Osvald Polivka og dekoreret af bl.a. Alfons Mucha og Mikolás Ales.

Vær opmærksom på, at der kan forekomme koncerter af ligegyldig kvalitet i husets mindre sale, hvorimod man i Smetana salen altid er sikker på en god oplevelse. Det anbefales at gå målrettet efter denne sal og så være mindre optaget af selve repertoiret.

 

Der finder desuden klassiske koncerter sted i Dvorák museet og Bertramka, som findes beskrevet i guidens afdeling om Museer.

 

Opera:

 

Statsoperaen i Prag holder til i denne smukke salOperaelskere har først og fremmest 3 steder at gå hen i Prag: Stænder-teatret (Stavovské Divadlo), Nationalteatret (Narodni Divadlo) og Stats-operaen: (Statni Opera Praha). De to førstnævnte hører begge under Nationalteatret, og informationer om billetter og program findes på hjemmesiden: www.narodni-divadlo.cz. Operaerne er ofte tekstede på tjekkisk og engelsk.

Stats-operaens program findes på denne hjemmeside: www.opera.cz

National-operaen koncentrerer sig mest om de tjekkiske værker, og Statsoperaen har ofte de store italienske mestre på programmet.

 

Adresser på scenerne med opera:

 

Stavovské Divadlo (Stænderteatret - på engelsk Estates Theatre)

Ovocný trh 1/540

Praha 1

Tlf.: +420 224228503

 

www.narodni-divadlo.cz

 

Metro: Staroměstska

 

Narodni Divadlo

Národní 2/223

Praha 1 - Nové Město

Tlf.: +420 224901111

 

www.narodni-divadlo.cz

 

Metro: Narodni

Sporvogne: 8, 9, 18, 21, 22, 23 (Narodni Divadlo)

 

Statni Opera Praha

Legerova 75
110 00 Praha 1
Tlf.: + 420 296 117 111

 

www.opera.cz

 

Metro: Muzeum

 

Tip: lige ved siden af Operaen, i den moderne bygning, som var parlamentsbygning i kommunisttiden, ligger en vidunderlig restaurant, Zahrada v Opere. Restauranten virker særdeles eksklusiv, men priserne er overkommelige, og både mad og betjening er i særklasse: www.zahradavopere.cz

 

Andre koncertsale

 

Som nævnt i indledningen faldbydes koncertbilletter overalt i byen.

Vær opmærksom på, at kvaliteten ikke nødvendigvis er den samme som på de "etablerede" steder. Der er dog rig mulighed for at få en god oplevelse, og det er under alle omstændigheder lettere at kunne være spontan.

Læg godt mærke til, præcist hvor koncerten afholdes. Er det f.eks. i Obecni Dum, skal man ikke forvente, at det foregår i Smetana Salen.

 

BEMÆRK: Der ligger en Skt. Nikolaj Kirke både på Malostranske Naměsti og Staroměstske Naměsti. Samme navn og samme arkitekt (Dienzenhofer, far og søn) - men forskellige kirker!

 

Bazilika sv Jiri

(Skt. Georg basilisken)

náměstí U svatého Jiří

Praha 1 - Hradčany

 

Kostel Svatého Vavřince

(Skt. Laurentius kirken)

Hellichova 18

Praha 1 - Mala Strana

 

Lichtenštejnský palác

Malostranské nám. 13/258

Praha 1 - Malá Strana

 

Lobkovický palác

Jiřská 3/2

Praha 1 - Hradčany

 

Kostel Svatého Mikuláše

(Skt. Nikolaj Kirken)

Malostranské nám.

Praha 1 - Malá Strana

 

Chram Svatého Víta

(Skt. Vitus Katedralen)

Hrad III. nádvoří (2. borggård)

(Pražský hrad), Praha 1 - Hradčany

 

Strahovská knihovna

(Strahov Klostret)

Strahovské nádvoří 1/132

Praha 1 - Hradčany

 

Vrtbovská zahrada

(Vrtbov Haven - Vojanovy Sady)

Karmelitská 25/373

Praha 1 - Malá Strana

 

Valdstejnsky Palác

Valdštejnské nám. 3/162

Praha 1 - Malá Strana

 

Betlémská kaple

(Betlehems Kapellet)

Betlémské nám. 4/255

Praha 1 - Staré Město

 

Kostel Svatého Františeka z Assisi

(Franz af Assisis Kirke)

Křižovnické nám.

Praha 1 - Staré Město

 

Klášter svaté Anežky České

(Skt. Agnes' Kloster)

U milosrdných 12/852

Praha 1 - Staré Město

 

Chram Svatého Mikuláše

(Skt. Nikolaj Kirken)

Staroměstské nám.

Praha 1 - Staré Město

 

 

 

Læs om de vigtigste og mest interessante muligheder for at opleve klassisk musik i det skønne Prag.
Få desuden tips til, hvordan du finder den bedste kvalitet..
Skriv eventuelt siden ud - der er mange nyttige adresser, som ellers kan være svære at holde styr på.

HUSK at man hos Prag Eksperten kan booke skønne ferielejligheder - den perfekte ramme om en musik-tur til Prag. Her er ro og fred og plads til at slappe lidt af mellem de spændende oplevelser. Du vil blive overrasket over de favorable priser!
 
Copyright (C) 2017 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes

Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet

billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag - bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag
Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag