Prag Eksperten - din individuelle rejsepartner Prag Eksperten /ved Laus Sørensen
Rumunska 8
120 00 Praha 2
Tjekkiet
tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst)
+420 776 819 223 (tjekkisk mobil)
laus@prag-eksperten.dk
Find Prag Eksperten på facebook
Besøg os på Facebook

Kontakt

Booking

Hvordan

Lejligheder

Pris eksempler

Prags smukke slot troner over Moldau floden
Læs Mere

METRO OG SPORVOGNE I PRAG 

Og anden offentlig transport I Prag.

Prag har et helt usædvanligt godt system af kollektiv transport, som består af adskillige metro- og sporvognslinjer suppleret af et stort netværk af busser.

Hvis du vælger at bo nogenlunde centralt I byen, vil du sandsynligvis kun komme til at bruge metro og sporvogne. Disse to transportformer gør det nemt at komme omkring i hele byen, og det er som regel kun i yderområderne, du får brug for at tage en bus i stedet. Busser vil ikke blive dækket grundigt i denne artikel.

Alle de hoteller, jeg tilbyder, ligger ideelt i forhold til sporvogne og metro – og når du booker hotel hos mig (gennem Prag Hoteller), har du samtidig adgang til vejledning og god service på dansk. Det er trygt!

Her følger et kort overblik over, hvordan den offentlige transport virker: hvor og hvordan, du kan købe billetter, og hvad det koster. Desuden får du nogle gode råd til, hvordan du kan have glæde af den kollektive transport, når du er i Prag.

På en privat byvandring i Prag får du overblik over byen, ideer til aktiviteter, masser af gode råd, tips og tricks – og en fornøjelig tid med en veloplagt dansktalende guide!

Her kan du navigere i artiklen:

Billetter til offentlig transport i Prag

Rabatter

Billet via en app

Protip

Papirbilletter til offentlig transport

Prags metro

Den længste rulletrappe i EU

Prags sporvogne

Natsporvogne

Kabelbanen

Færgefart i Prag

 

Billetter til offentlig transport i Prag:

Jeg bliver af og til spurgt, om en sporvognsbillet og en metrobillet i Prag er det samme, og det er det heldigvis. Billetter til den kollektive trafik er altid gyldige til alle transportformerne: metro, sporvogne, busser, kabelbanen på Petřín-højen (hvis man har en billet til 24 timer eller mere) og enkelte små færgeruter. For ”normal” brug er der kun 1 zone, som dækker hele stor-Prag, helt ud til lufthavnen. Men det vigtigste er, at du kun behøver at købe 1 billettype, den kan du bruge overalt, og du kan skifte mellem de forskellige typer af transport, så længe billetten er gyldig. 

 • 30 minutter (Czk. 30,-, kr. 9,-),
 • 90 minutter (Czk. 40,-, kr. 12,-),
 • 24 timer (Czk. 120,-, kr. 39,-) og
 • 72 timer (Czk. 330,-, kr. 99,-).

Indenfor den tid, må du køre og skifte transportform alt det, du orker. Tiden tæller fra det øjeblik du ”validerer” billetten: ved nedgangen til metroen og indenfor i busser og sporvogne sidder gule stempelautomater, og her skal du stemple billetten (med pilen forrest) første gang du bruger den. Du må ikke stemple igen, hvis du skifter transportform.

Bemærk, at billetterne til 24 og 72 timer gælder netop så længe. Stempler du f. eks. en 24-timers billet klokken 17, gælder den til næste dag klokken 17.

Meget ofte er det tilstrækkeligt med en billet til 30 minutter.

Kabelbanen på Petrin koster Czk. 60 ved "enkeltture". Har du billet eller kort til 24 timer eller mere, er kabelbanen inkluderet.

Rabatter:

Følgende personer kan køre GRATIS - men skal medbringe gyldig billedlegitimation, som for en dansker UDELUKKENDE kan være et PAS. Kørekort, sygesikringskort og lignende vil IKKE være tilstrækkeligt:

 • Børn op til 6 år (uden pas)
 • 1 voksen ifølge med barn på op til 3 år
 • Børn fra 6-15 år
 • Voksne fra 65 år og op

Køb billet til offentlig transport i Prag via Litacka appen:

Den nemmeste måde at købe billet til kollektiv trafik i Prag er faktisk gennem PID Litacka appen, som er den officielle app fra trafikselskabet bag transporten. Hent den her til Android eller iPhone

Med PID Litacka appen kan du købe en eller flere billetter på forhånd – og du kan derfor rejse sammen med din familie og gruppe eller bare have nogle billetter klar på forhånd. Den eller de billetter, som skal bruges til en tur, valideres i appen, før du/I stiger på transportmidlet. Fra du validerer billetten tælles der ned i 2 minutter, indtil den er fuldt gyldig, så gør det, inden du stigr på.

Installér appen hjemmefra og registrér dig med adgangskode og et betalingskort (Master, Visa eller American Express) på forhånd, så du ikke skal bøvle med det, mens du venter på en sporvogn.

Alle de nævnte billettyper kan købes i appen, der anbefales meget varmt!

PROTIP: Hvis du skal være i Prag mere end 5 døgn, kan det faktisk betale sig at købe et "indfødt" månedskort, som koster Czk. 550,- i appen. Det kræver en smule forberedelse, for du skal registrere dig og uploade et pasbillede, men derefter er det nemt, og du kan jo genbruge registreringen næste gang, du rejser hertil. Processen er overkommelig, bare rolig! Vær opmærklsom på, at du skal angive en startdato for månedskortets gyldighed. Gør du ikke det, gælder det fra den dag, du foretager købet, og hvis det er i god tid, så løber billetten måske "fra dig", inden du når frem.

 

Køb papirbilletter til offentlig transport:

Papirbilletter kan købes i automater på alle metrostationer – de største metrostationer har desuden et informationscenter, som sælger billetter. F. eks. finder du et godt infocenter i metrostationen Mustek, brug indgangen i ”bunden” af Vaclavske Namesti (Wenzelspladsen). Det er også nemt at købe billetter på Hovedbanegården og i lufthavnen.

Tobakskiosker og bladkiosker sælger også billetter, men oftest kun til 30 minutter og 90 minutter.

Billetautomaterne tager enten mod mønter eller mod kontaktløst betalingskort – nedenunder ser du billeder af det to typer.

 

Her er et billede af den stempelautomat, du skal bruge, når du validerer din billet.

 

 

Foruden de store billetautomater, der er vist på billederne, finder du en mindre billetautomat på metrostationerne og i alle sporvogne. I Metrostationen er den placeret tæt på nedgangen til sporene.

I sporvognene er den altid placeret ved den midterste indgang. Der er en automat i begge vogne, hvis sporvognen består af 2 vogne. Den ligner egentlig stempelmaskinerne, men den er orange i stedet for gul. Her skal du trykke på det ønskede beløb og holde et kontaktløst betalingskort foran automaten, indtil den spytter en billet ud. Denne billet skal ikke stemples, men gælder fra det øjeblik, den er købt.

Du er forpligtet til at købe billet straks du står på sporvognen, ellers kan du blive taget af en kontrollør.

 

Prags metro består af 3 linjer:

 • Den grønne linje (A): det er denne linje, du tager, hvis du skal til lufthavnen. Den går fra den østlige ende af byen til den nordvestlige ende.
 • Den gule linje (B): Den forbinder byen fra nordøst til sydvest
 • Den røde linje (C): Denne linje kører fra den nordlige til den dybt sydøstlige ende af byen.

Metroen kører fra omkring klokken 5 om morgenen og indtil kort efter midnat. Præcist midnat starter de sidste tog fra de i alt 6 endestationer, så man kan som regel godt nå en metro nogle få minutter efter midnat, hvis man befinder sig i centrum.

I myldretiden kører metrotogene med 2-3 minutters mellemrum. I weekenden og om aftenen går der længere tid, mellem 5 og 10 minutter. Men alt i alt behøver man sjældent at vente ret længe.

Jeg bliver ofte spurgt, så her er svaret: metroens tophastighed i Prag er 80 km. i timen, og der er et automatisk sikkerhedssystem, som blidt bremser toget, hvis hastigheden når op på 82 på vej ned ad bakke.

Metrostationerne Mustek, Muzeum og Florenc er vigtige: her kan du skifte mellem linjerne:

 • På Mustek mellem linje A og B,
 • På Muzeum mellem linje A og C og
 • På Florenc mellem linje B og C.

Disse stationer er også gode steder at stå på en sporvogn.

Det særdeles attraktive kvarter Vinohrady, som nærmest kan betegnes som Prags svar på Frederiksberg, er godt dækket med både metro og sporvogne. De to væsentligste stationer her er Namesti Miru (på linje A) og I P Pavlova (på linje C). Mange af de hoteller, du kan booke hos mig gennem Prag Hoteller, ligger netop her, og det er en meget stor fordel at have 2 vigtige metrolinjer samt den vigtige sporvognlinje 22 lige i nærheden. Bed meget gerne på tilbud på overnatning på ”mine” hoteller, det vil du ikke fortryde!

Her kan du hente et kort over metrolinjerne (DPP.cz udgave)

Få MEGET mere ud af din rejse til Prag ved at deltage i en af de mange spændende udflugter og ture i og omkring byen. Altid dansktalende guide og små, hyggelige grupper. Det er ikke som at træde ind i en stor flok, men entusiastisk og personligt!

 

Den længste rulletrappe i EU:

Vidste du, at EU’s længste rulletrappe befinder sig i Prag? Den er omkring 100 meter, men den kører forholdsvis hurtigt, og turen varer 2-3 minutter. Hvis ikke du bryder dig om rulletrapper, så stil dig med ryggen til, så du ikke kigger ned og få så din bedste ven fra gruppen til at sige til et par meter, før I når bunden.

Se turen ned ad rulletrappen her:

 

 

Sporvogne i Prag:

I dagtimerne er der omkring 25 sporvognslinjer I Prag, og de dækker det meste af centrum. Den bedst kendte linje er nummer 22, som kører en rute, der dækker mange af de mest spændende seværdigheder. Den kører igennem det helt centrale Prag forbi blandt andet Nationalteatret, derefter gennem den hyggelige bydel Mala Strana, og den kører også direkte til slotsområdet. En tur i linje 22 er næsten en sightseeing-tur i sig selv.

Mange af de hoteller, du kan booke hos mig gennem Prag Hoteller, ligger ved linje 22. Det er en stor fordel!

Sporvognene kører med intervaller på 2-10 minutter afhængigt af, hvilken linje det drejer sig om.

Husk at stemple din billet, når du stiger ombord – eller at aktivere den i PID Litacka appen, mens du venter på sporvognen.

 

Natsporvogne:

Når de almindelige sporvognslinjer indstiller aktiviteten omkring midnat, så er du ikke fortabt, for der kører natsporvogne hele natten. Deres numre er alle I 90’erne, og du kan tjekke på køreplanerne ved stoppestederne, hvornår og hvor de kører. Her skal du måske vente lidt længere tid, men du kan stadig komme hjem til hotellet. Priser og billetter er præcist det samme som om dagen.

 

Kabelbanen:

Den ældste fungerende kabelbane i Europa finder du i Prag. Banen er inkluderet i samme billet som det øvrige transportsystem, når du har billet til mindst 24 timer. Ellers koster den Czk. 60,-. Den begynder ved foden af Petřín-højen (ved sporvognsstoppestedet Ujezd), og på få minutter kan du komme op på toppen af højen, hvor du finder en dejlig park, et observatorium (som er et besøg værd!), en rosenhave, et spejlkabinet og Prags svar på Eiffeltårnet, nemlig Petřín-tårnet, hvorfra der er fantastiske udsigter over byen – og i øvrigt det eneste udsigtspunkt, der er højt nok til, at man ser slottet oppefra.

Fra Petřín-højen er der en meget smuk spadseretur til Strahovklostret og også til Prags store slotsområde, der af mange kaldes Prags Borg.

 

Færgefart i Prag:

Fra April til Oktober kan du på din transportbillet i Prag desuden krydse floden med nogle små færger, der næsten kun kan betegnes som “nuttede”. Find sejlplanerne her og på kortet her kan du se dem – det er de blå linjer, som krydser floden. Jeg har peget på dem med røde pile på kortet.

 

Find også altid de seneste informationer om offentlig transport i Prag, priser osv. på den officielle hjemmeside fra Prags transportselskab DPP

 

Læs om Prags effektive og veludbyggede system af offentlig transport. Sådan tager du metro og sporvogn. Sådan køber du en sporvognsbillet.

 

Bestil din helt private transport fra Prags lufthavn til hotel eller lejlighed i Prag for bare 215 kroner - der er plads til op til 4 personer. Større biler er også en mulighed!

 

Få en langt bedre oplevelse for dig selv og din gruppe/familie: bestil en privat byrundtur, helst dagen efter ankomsten, så I får overblik og gode råd samt får nysgerrigheden skærpet. Du kan altid lære noget nyt, også selv om du har været i Prag mange gange før. Det er et løfte!


 
Copyright (C) 2022 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes

Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet

Billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag -bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag
Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag
Blog med blandt andet lækre mad- og bageopskrifter - udforsk Lausenheim universet