Prag Eksperten - din individuelle rejsepartner   Prag Eksperten /ved Laus Sørensen
Rumunska 8
120 00 Praha 2
Tjekkiet
tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst)
00420 776 819 223 (tjekkisk mobil)
laus@prag-eksperten.dk
Find Prag Eksperten på facebook
Besøg os på Facebook

Kontakt

Booking

Hvordan

Lejligheder

Pris eksempler

Prags smukke slot troner over Moldau floden

Hent GRATIS appen

Prag Eksperten

med  praktisk info, seværdigheder, ture, restaurant-forslag og selvfølgelig meget mere

Prag Ekspertens app på Google Play

Prag Ekspertens app i iTunes App Store

Højdepunkter

Mad i Prag - tjekkisk mad

Det grundlæggende:  

Pivovarsky Dum i Nove Mesto: god tjekkisk mad, godt tjekkisk ølTraditionel tjekkisk mad kan godt være en tung sag! Portionerne er som regel store, og man kan blive mæt for en beskeden pris. Holder vi os til det traditionelle, så er kød, kartofler, kål og knödel som regel en del af måltidet. Der er ikke krydret heftigt, men man kan støde på en del hvidløg, og maden mangler som regel ikke salt

HUSK: alle, som rejser til Prag kan have glæde af vore mange ture og udflugter i Prag på dansk til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport fra/til lufthavnen. Tjek siden www.prag-udflugter.dk - det vil du ikke fortryde!

Når det kommer til røget kød, er tjekkerne mestre! Desuden er der en del forskellige pølser, som virkelig er værd at sætte tænderne i.

Men efterhånden er de traditionelle retter ikke så almindelige mere, og stort set alle restauranter kan tilbyde et bredt udvalg i mindre tunge sager - og selv vegetarer kan roligt rejse til Prag nu om dage. Jeg vil dog stadig anbefale, at man i hvert fald prøver nogle af de traditionelle ting. Dem kan man som regel få på ølstuerne ("pivnice"), og især vil jeg - på grund af øllet! - i den forbindelse anbefale Pivovarsky Dum på hjørnet af Lipova og Jecna og Novomestsky Pivovar i gaden Vodičkova. Begge steder brygger fremragende øl på stedet og serverer traditionel tjekkisk mad. Man kan også vælge at tage en sporvogn 3-4 stop fra Centrum og så vælge at gå ind på en af de lokale restauranter. Personligt vælger jeg som regel efter ølskiltet udenfor - Pilsner Urquell er en vinder!

I nedenstående beskrivelser er der en del tjekkiske sætninger, man kan støtte sig til. Men bare rolig! Næsten alle steder kan man fint klare sig med engelsk og tysk.

Ankomst til restauranten

Novomestsky Pivovar - mikrobryggeri og restaurantNår man ankommer til en restaurant bliver man som regel modtaget af en tjener, som viser én hen til bordet. Det er ikke så almindeligt med ikke-ryger områder i restauranterne, men man kan da spørge. De fleste steder er der 4- og 6-mandsborde, og hvis restauranten er godt fyldt op, kan man blive placeret ved et bord, hvor der allerede sidder nogle gæster. Bliver man ikke modtaget af en tjener, finder man selvfølgelig selv et bord. Er der fyldt, kan man forsøge at spørge ved et bord med ledige pladser: "je to volno"? Hvis man ikke bliver mødt med en kraftig rysten på hovedet, kan man sætte sig. Man skal ikke lade sig afskrække af svaret "no", som er en forkortelse af "ano", der betyder - ja!

Tjeneren

Når tjeneren ankommer, bliver man forsynet med et menukort (de fleste steder har menukort på engelsk og tysk), og man bliver spurgt om, hvad man vil have at drikke (på tjekkisk: "ko si date k piti?") Der er selvfølgelig flere muligheder, og det enkleste er måske i virkeligheden at kigge på kortet og pege på det, man gerne vil have. Men man kan selvfølgelig også vælge at brillere med sit glimrende tjekkiske og svare "pivo, prosim". Så får man 0,5 l øl, medmindre tjeneren straks igen spørger, "male nebo velke" ("lille eller stor"), hvilket svarer til hhv. 0,3 og 0,5 l. Naturligvis kan man også få mineralvand, juice, sodavand og vin. Tjeneren går nu for at hente drikkevarerne, og imens beslutter man sig for, hvad man gerne vil spise, så bestillingen kan afgives, når tjeneren kommer tilbage.

Menuen:

Menuen vil næsten altid bestå af disse punkter:

Predkrmy Forretter (både varme og kolde)
Polevky Supper
Hlavni chod Hovdret
Drubez Retter med fjerkræ
Kure kylling
Maso Kød
Veprove Svinekød
Hovezi Oksekød
Specialty Husets specialiteter
Hotova Jidla Retter, som er færdige i køkkenet - glimrende, hvis man har lidt travlt
Minutkova Jidla A la carte retter, som kræver tilberedningstid
Ryby Fisk
Salaty Salater
Priholy Tilbehøret, som bestilles separat, f.eks. kartofler, pommes frites, kogle grøntsager osv.
Bezmasa Jidla Uden kød, altså for vegetarer
Moucniky Desserter
Detsky menu Børnemenu
Denni Menu En "færdig" menu, typisk 2-3 retter og typisk kun til frokost

 

"Ekstra" på regningen?

U Fleku - mikrobryggeri fra 1499I Danmark er vi vant til, at det meste er inkluderet, når vi bestiller noget fra menukortet. Sådan er det kun de færreste steder i Tjekkiet. Her er der i højere grad "frit valg" - og desuden er nogle ting "ekstra", hvis man benytter sig af det. Nogle eksempler:

 • Tilbehør til retterne bestilles som regel separat. Så hvis der ikke direkte er nævnt f.eks. knödel i beskrivelsen af retten, bestiller man tilbehøret ved siden af. Valgmulighederne (med priser) står i menuen og omfatter normalt kogte kartofler, stegte kartofler, pommes frites, knödel (brød eller kartoffel), ris, salat osv.

 • Brød: selv om der står brød på bordet, er det ikke inkluderet i prisen. Man kan vælge at lade det stå - så kommer det heller ikke på regningen. Men det koster som regel kun nogle få Koruna

 • Opdækning ("kuvert"): Nogle restauranter beregner sig et lille beløb for opdækningen, f.eks. Czk. 10,-. Det forekommer ulogisk efter danske forhold, men sådan er det bare...

 • Drikkepenge: De fleste steder er drikkepenge ikke inkluderet i priserne, og det er derfor kutyme at lægge ca. 10% oven i regningen. Enkelte restauranter gør det selv - så hold øje med, om der allerede er lagt en ekstra sum på.

Maden på spisekortet:  

Tip: Hvis alle ved bordet bestiller nogenlunde ens retter, så går det meget hurtigere. Spiller selvfølgelig kun en rolle, hvis man har småtravlt.  

Forretter:  

Supperne hedder "polevku", og man finder som regel disse iblandt:

 • Supperne er en vigtig del af tjekkisk madHovezi, polevku eller bujon: Klar suppe, som regel med forskelligt fyld, f.eks. nudler eller kødstykker og grøntsager.

 • Gulasovy: Gullasch-suppe. Tyk, krydret og mættende!

 • Bramborovy: Kartoffelsuppe. Cremet konsistens, indeholder f.eks. forårsløg, porre og evt. svampe.

 • Borsc: Rødbedesuppe. Serveres ofte med pølse og creme fraiche

 • Cesneková Polévka / Cesnecka: Hvidløgssuppe

Andre almindelige forretter:
 • Sunkova rolka se slehanou a krenem: Skinkeskiver rullet omkring en creme af flødeskum med peberrod

 • Tlacenka s otcem a cibuli: Sylte med eddike og løg

 • Smazene Zampinoni: stegte champignons

 • Topinky (se syrem): Ristede hvidløgsbrød (med ost)

 • Tresci jatra: Torske lever

 • Dábelske toasty: "Djævletoast". Er nu ikke så djævelske endda. Ristet brød med en variant af svitset, hakket oksekød, tomater, løg, peberfrugter og krydderier.

Hovedretter:
 • Hovezi Gulas: Gullasch af oksekødHovezi Gulas: Gullasch af oksekød. Serveres med en cremet sauce og som regel med knödel af brød eller kartofler.

 • Veprove Gulas: som ovenstående, men med svinekød.

 • Svickova na smetane: Skiver af grydestegt oksekød i en ret lys flødesauce - som regel serveret med en appelsinskive puntet med flødeskum og syltetøj - og dertil knödel.

 • Knedlo-vepřo-zelo: svinekam (uden svær). Serveres normalt med sauce, knödel og kål. En ægte klassiker!

 

 • Pečené vepřové koleno: helstegt svineknæ. Serveres med brød, peberrod, sennep og måske agurk. Skær sværen af, og indenunder gemmer sig det saftigste og mest velsmagende kød. Min livret i det tjekkiske køkken

 

 • Smazeny kureci rizek: Stegte og panerede kyllingestykker. Som schnitzel. Serveres ofte med en kold kartoffelsalat ("bramborovy salat") eller kogte kartofler ("varene brambor")

 • Smazeny veprove rizek: Som ovenstående, men med svinekød. Kureci prsa: Kyllingebryst. Kan i princippet serveres med mange forskellige tilbehør, men almindeligst er "bromboracky", som er kartofler, der er revet og stegt som små "kager" (rösti)

 • Biftek: Bøf i forskellige varianter. Steges medium, hvis man ikke beder om andet. Serveres oftest med pommes frites ("hranolky") og sommetider med et spejlæg ("Vejce")

 • Pfeffersteak: Peberbøf - som ovenstående, men ofte med en pebersauce

 • Pecena kachna: Stegt and. Det traditionelle tilbehør er sauce, knödel og kål.

 • Smazeny syr: Stegt og paneret ost. Serveres som regel med salat. "Hermelin" er en tjekkisk ost, som til forveksling ligner brie.

 • Kralik: Kanin, som regel stegt og serveret med kål.

Salater:

Petrinske Terasy - en af de to udsigtsrestauranter på Petrin højenDet er efterhånden ret almindeligt, at man kan få en stor og fyldig salat med f.eks. kyllingestykker som hovedret. Kan være en glimrende frokostret, hvis man synes, at et varmt måltid to gange dagligt er lige i overkanten. Men salaten kan naturligvis også fås i små portioner som tilbehør. Ofte kommer salaten ind først - så må man vælge, om man vil spise den som en slags forret eller lade den stå, så man har den som tilbehør til hovedretten. De almindeligste varianter er:

 • Michany: Blandet salat af agurk, tomat og peberfrugt. Evt. med lidt rå løg

 • Sopsky: Som ovenstående, men med en groft revet og halvstærk blød ost ovenpå. Osten minder om feta

 • Rajcata: Tomatsalat Okurky: Salat af rå agurk.

Dessert:

Desserter er ikke så stor en del af tjekkisk mad - men is er selvfølgelig en klassikerUdvalget er ofte ikke så stort, og nogle af klassikerne er disse:

 • Zmrzlinovy pohar: Et dessertglas med (ofte henkogt) frugt og is

 • Palacinky: Pandekager, f.eks. med is og frugt

 • Kolac: Kage

 • Jablecny zavin: Æble strudel. Mange steder er dette en rigtig god ret!

Mad i baren:

Det er efterhånden blevet almindeligt, at ølstuer og barer tilbyder et udvalg af mad, som egner sig specielt godt sammen med f.eks. øl. Og øl er der jo nok af i Prag! Retterne står ofte skrevet på tjekkisk på en tavle, så netop her er der måske brug for hjælp:

 • Klobasa - en tjekkisk klassiker til ølKlobasa: Stor, ristet pølse - vel nærmest det, vi kender som en frankfurter. Serveres med brød og sennep.

 • Parek (eller parky): Pølser i hvad vi kan kalde "almindelig størrelse". Serveres normalt som par med brød og sennep. Hvis tjeneren spørger "dva nozichky?", skal man bare nikke for at bekræfte, at man faktisk godt vil have et par.

 • Tlacinky: En slags sylte. Nok mest for kendere.

 • Sekana: Farsbrød - serveres med brød, hvis man ikke bestiller det som et helt måltid.

 • Topinky: Ristet hvidløgsbrød.

Dobrou Chut!

(god appetit)

 

Traditionel tjekkisk mad hører ikke til det mest raffinerede i verden. Men man går sjældent sulten ud af restauranten, og regningen er til at betale.

Og selvfølgelig skal man prøve de traditioneller retter, når man besøger Prag.

Læs artiklen her og opdag f.eks. at helstegt svineknæ faktisk er en rigtig lækker ret!

På en rejse til Prag er det dejligt at have god og billig indkvartering i centrum. Det er netop, hvad vi kan sørge for foruden en lang række andre fordele, du ikke finder andre steder.

 
Copyright (C) 2017 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes

Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet

billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag - bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag
Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag