Prag Eksperten - din individuelle rejsepartner   Prag Eksperten /ved Laus Sørensen
Rumunska 8
120 00 Praha 2
Tjekkiet
tlf.: 42 83 88 55 (dansk takst)
00420 776 819 223 (tjekkisk mobil)
laus@prag-eksperten.dk
Find Prag Eksperten på facebook
Besøg os på Facebook

Kontakt

Booking

Hvordan

Lejligheder

Pris eksempler

Prags smukke slot troner over Moldau floden

Hent GRATIS appen

Prag Eksperten

med  praktisk info, seværdigheder, ture, restaurant-forslag og selvfølgelig meget mere

Prag Ekspertens app på Google Play

Prag Ekspertens app i iTunes App Store

Højdepunkter

Jul i Prag

Julemarkedet på Staromestske Namesti er smukt, hyggeligt og stemningsfuldtPrag pyntes til jul i midten/slutningen af november, og det klæder den smukke, gamle by rigtig godt. Især hvis der falder lidt sne til at understrege stemningen.

HUSK: alle, som rejser til Prag kan have glæde af vore mange ture og udflugter i Prag på dansk til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport fra/til lufthavnen. Tjek siden www.prag-udflugter.dk - det vil du ikke fortryde!
 
Og i begyndelsen af november eller starten af december starter en af de traditioner, som værdsættes af både de fastboende og de mange gæster: julemarkederne i Prag. De åbner 4 lørdage før juleaften og fortsætter indtil starten af januar. Der er åbent hver dag i denne periode.
Julemarkederne er altid travle på trods af det kolde vejr. Juleting, kunsthåndværk, dekorationer og gaver kan købes side om side med den varme rødvinsgrogg (svařené víno eller svařák), varm honning likør (medovina) og forskellige snacks, f.eks. ristede majskolber. Efter mørkets frembrud er markederne smukt belyste.

Prag er smuk, når der er faldet sneDe populæreste markeder er på henholdsvis Staroměstské náměstí (Den Gamle Rådhusplads) og Václavské náměstí (Wenzelspladsen), hvor der er 70-80 stande. Andre, mindre markeder i centrum finder man på Havelska (Havelské tržiště – for ”foden” af Vaclavske Namesti og så et par gaden ind) og på Náměstí Republiky. Tilgængeligt med sporvogn og stadig tæt på centrum er markedet på Náměstí Míru, 5 minutters gang ”bag” Nationalmuseet på toppen af Václavské náměstí. Og så er der et specielt marked på udstillingsområdet Výstaviště i Prag 7 – dér hvor man i lidt bedre vejr kan nyde det smukke fontæneshow, som mange har besøgt på deres rejse til Prag.

Julemarkeder i Prag

De fleste af Prags julemarkeder begynder om lørdagen, 4 lørdage før jul - altså i slutningen af november eller starten af december

 

Julemarkedet på Staromestske NamestiStaroměstské náměstí (Den Gamle Rådhusplads):

Dette er det smukkeste og hyggeligste af markederne. Små stande holder til rundt om statuen af Jan Hus midt på pladsen, og det hele omkranses af den fascinerende arkitektur fra gotikken, renæssancen og barokken. Markedet domineres af et stort juletræ, oplyst af hundredvis af lamper, som tændes hver aften ved tusmørke – omkring klokken 17. Der opstilles en scene, hvorfra der opføres julekoncerter og små spil.

 

Václavské náměstí (Wenzelspladsen):

Her finder man markedet den ende af pladsen, som ligger tættest på den gamle bydel – i bunden, så at sige.

 

Vaclavske Namesti har sit eget julemarked med juletræHavelské tržiště (Havelska Markedet):

Dette marked afholdes på en af Prags ældste markedspladser, som stammer helt tilbage fra 1232. Havelska markedet ligger på vejen mellem den gamle og den nye bydel.

 

Náměstí Republiky (Republik-pladsen):

Et julemarked tæt på Kotva varehuset og i gå-afstand fra Den Gamle Rådhusplads

 

Náměstí Míru (Fredspladsen):

Et smukt marked foran den imponerende Skt. Ludmilla kirke på den hyggelige plads, Náměstí Míru i Prag 2. Markedet er med langt mindre trængsel end de øvrige og besøges mest af tjekker. Priserne er lidt lavere end i Prag 1

Metro, Linje A (Náměstí Míru) eller sporvogn nr. 4, 10, 16, 22 eller 23.

 

Åbningstider omkring jul:

 

Der er lange åbningstider op til jul24/12 (juleaftensdag):

Denne dag er ret stille. Museer, gallerier, turist-attraktioner, mange forretninger og mange restauranter er lukkede. Banker og posthuse holder lukket. Den offentlige trafik kører efter søndagskøreplanen. Har man brug for at handle, er det mest sandsynligt at finde åbne butikker omkring Václavské náměstí, hvor man normalt ikke opdager, at det er søndag.

 

25-26/12 (julehelligdagene)

De fleste gallerier, museer, turist-attraktioner, butikker og restauranter holder åbent som på en søndag. Det betyder, at der er en del liv i Prag 1, lidt mere stille i resten af byen. Banker og posthuse holder lukket. Den offentlige trafik kører efter søndagskøreplanen.

 

Markedernes åbningstider:

Hverdage: 9-19

Lørdage og søndage: 9-20

Juleaftensdag: 9-12

Madboderne: 9-24

 

Jule- og nytårskalender:

 

Ultimo november:

Det er noget særligt, når juletræet på Staromestske namesti tændesJuletræet ankommer til Den Gamle Rådhusplads. Et grantræ fra Krkonoše bjergene bliver transporteret til Prag og ankommer omkring midnat som en del af traditionen. Træet er mere end 100 år gammelt og over 20 meter højt. Herefter bliver det pyntet i de følgende dage

 

Lørdag før første søndag i advent:

Juletræet tændes klokken 18.00

 

Lørdag før første søndag i advent indtil 1/1

Julemarkederne er åbne

 

5/12:

Skt. Nicolaus’ Dag (Svateho Mikuláš), klokken 18 på Den Gamle Rådhusplads

Hvis du er i Prag d. 5/12 om aftenen, så bliv ikke overrasket, hvis du støder på nogle usædvanlige væsener. Det er Sankt Nicolaus, Englen og Djævelen, som går rundt og spørger børnene, om de har været artige i det forløbne år. De har kostumer på. Sankt Nicolaus minder en del om Julemanden, bl.a. med hvidt skæg men uden det røde tøj. Når børnene bliver spurgt, om de har været artige, forventes de naturligvis at svare ja, og mange synger en sang eller fremsiger et lille digt. De bliver belønnet med slik og andre godter, som udleveres af Englen. Børn, som har været uartige, bliver efter sigende puttet i Djævelens sæk og sendt til Helvede – eller de må nøjes med en pose kartofler eller kul som julegave.

Den 5. december er en helt speciel aften for børn og voksneIsær i Prag gøres der meget ud af Skt. Nicolaus’ Dag. Forældre tager deres børn med til Den Gamle Rådhusplads, hvor man for alvor kan se traditionen udspille sig i tidsrummet mellem 17 og 20. I landsbyerne kommer de tre figurer rundt til folks hjem. Den 5/12 om aftenen er derfor særligt spændende – og skræmmende – for børn.

Mange børn får gaver af deres familie denne dag. Det er som regel slik og godter, som evt. puttes i strømper og gemmes på børneværelset.

Traditionen siges at stamme tilbage fra det 4. århundrede, hvor den græske Biskop Nicolaus skulle have lagt en pengegave i vindueskarmes hos tre fattige piger for at gøre det muligt for dem at gifte sig.

 

17-24/12:

Den traditionelle julemad er karpe, og de sælges levende fra en uge før julJulekarperne sælges.

Rundt omkring i gaderne opstilles tønder og kar, hvorfra den traditionelle julespise, karper, sælges helt friske.

 

24/12:

Juleaften

For mange er juleaften (Štědrý den) den bedste af af dagene omkring jul. Det tjekkiske navn betyder egentlig ”Gavmild Dag”, nok mest på grund af de store mængder af mad, der serveres til julemiddagen. Selv fattige familier sørger på én eller måde for at have tallerkenerne fulde denne aften.

Juletræet pyntes med smukke ting og man forbereder årets mest storslåede måltid. Juleaften forbindes desuden med mange slags overtro, som ofte knytter sig til livet, kærligheden og ens skæbne i det kommende år. Bl.a. er der en tradition om at faste hele dagen, så man kan se ”Den Gyldne Pattegris” om aftenen.

 

Julemaden serveres efter solnedgang – helst ikke før den første stjerne kommer til syne. Den bør bestå af ni retter, vigtigst er karpe og kartoffelsalat ofte efterfulgt af svampe, surkål og fiskesuppe. Hvor utroligt det end lyder, så kan karpe tilberedes på mere end hundrede måder.

Julekarpen opdrættes i specielle dambrug og sælges fra tønder og kar i gaderne de sidste dage op til jul. Dette syn ser man ikke resten af året. Nogle familier opbevarer derefter karperne i badekarret – så er der også lidt for børnene at være optaget af.

Julemiddagen slutter med dessert, som regel æble-strudel.

 

Julegaverne

Efter middagen samles man omkring bordet og synger julesalmer før man bevæger sig hen til juletræet, som tændes. Gaverne er placeret under træet. Børnene tror, at det er det lille Jesusbarn (Ježíšek), som er kommet med gaverne (gennem vinduet). I modsætning til Julemanden er Jesusbarnet en ret abstrakt figur, som man ikke forbinder med et bestemt billede eller udseende, og som ingen ved, hvor lever – men han modtager skam ønskebreve fra børnene op til jul, præcist som Julemanden.

 

Midnatsmesse

Nogle slutter juleaften af ved at deltage i midnatsmessen (půlnoční mše) i den lokale kirke. I prag er det særlig populært at deltage i julemessen på Den Gamle Rådhusplads omkring klokken 21.15, hvor der også er optræden af f.eks. solister fra Nationaloperaen og Statsoperaen.

 

25-26/12, julehelligdagene:

Som i Danmark strækker julen sig over de følgende to dage, 1. og 2. juledag eller ”Julefesten” (Boží hod vánoční) og ”Skt. Stefans Dag (Sv. Štěpán). Tidligere var det sådan, at børn, studerende, lærere og de fattige gik fra dør til dør på Skt. Stefans dag og sang julesalmer, men nu bruger man dagen til at besøge familie og venner.

 

Hav varmt tøj med, når du besøger prag u julemåneden december31/12:

Nytårsaften – i Prag især på Den Gamle Rådhusplads, hvor børnenes nytårsfest starter klokken 17 og hvor der er nytårsshow fra omkring klokken 19.30

 

Vejret i December

 

Besøgende i Prag i december må være forberedte på at klæde sig varmt på. Gennemsnitstemperaturen ligger mellem 2 og -2 grader, og gennemsnitsnedbøren er under 25 mm, mest i form af sne eller let regn. Men der kan være en del frost i luften, og det er en god idé at medbringe gode, varme handsker, et varmt tørklæde og ikke mindst en hat eller hue. Det er godt at klæde sig på i lag, og det vigtigste er næsten noget varmt fodtøj, som helst skal være nogenlunde vandtæt. Undgå høje hæle – men det gælder såmænd året rundt, hvis man skal gå meget omkring på de brolagte gader.

Man skal være heldig for at opleve en decideret hvid jul. Det når som regel at sne inden jul, men sneen smelter som oftest og kommer først igen for alvor i januar. En tjekkisk talemåde hedder ”Skt. Kathrine i is, jul i mudder”. Skt. Kathrines dag er 25/11, så tror man på overleveringen, har man en fornemmelse af, hvordan vejret vil være.

I december er dagene korte, og det bliver mørkt omkring klokken 16.30

 

Prag til jul: julemarkeder, juleshopping, julepynt, smukke juletræer, glade og spændte børn. Den Gyldne Stad har det hele og er om muligt endnu mere charmerende op til jul end resten af året.

Absolut et besøg værd. Og billig storbyferie, fordi al overnatning op til jul er til lavsæsonpriser!

Gå endelig ikke glip af aftenen d. 5. december - Skt. Nicolaus’ Dag (Svateho Mikuláš). Voksne og især børn fylder gader og pladser til bristepunktet i denne helt særligt smukke og hyggelige juletradition, som vi slet ikke har magen til i Danmark.

December er en billig periode at besøge Prag. Bed Prag Eksperten om et gratis og uforpligtende tilbud indkvarteringen - det vil du ikke fortryde.

 
Copyright (C) 2017 Prag Eksperten. Alle rettigheder forbeholdes

Prag info - Kør selv - Ferie i Prag - Rejser til Prag - Billige rejser - Parkering i Prag - Prag info - Billig overnatning - Ferielejligheder - Prag efterårsferie - Ferie i Tjekkiet

billige flybilletter til Prag - Storbyferie Prag - bilferie - bilferie kør-selv Prag - billig rejse til Prag - bil-ferie kør selv - ferielejligheder - kør-selv ferie - miniferie i Prag - Togrejse til Prag
Prag rejse - Prag turist - rejser Prag - flyrejser til Prag - Restauranter i Prag - flyv til Prag - forlænget weekendtur til Prag - ferieboliger i Prag - billige flyrejser til Prag - Wellness i Prag